Kynuté makové vdolečky, které se hodí výborně k zakousnutí, a také jako pečivo ke gulášové polévce.
Gabriela Mlynářová, Pardubice
Ingredience
- 1 kg polohrubá mouka
- 42 g droždí
- mléko dle potřeby
- 80 g cukr krystal
- 2 vejce
- 100 g rostlinný tuk
- špetka sůl
- vejce na potření
- sypaný mák
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Zaděláme klasické kynuté těsto s popsaných ingrediencí. Necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
-
Po vykynutí těsto rozdělíme na 24 stejných kusů. Uhněteme bochánky a poskládáme na plech (budeme potřebovat 2 nízké plechy). Je možné udělat i více kusů (např. 36, vdolečky budou drobnější), pak použijeme ještě třetí plech.
-
Na plechu necháme ještě krátce vykynout, pak smáčkneme rukou,potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem (popř. ještě posolíme). Pečeme do zlatova v horké troubě a po upečení ihned pomažeme rozpuštěným máslem.