Reklama
Reklama
Maková bábovka s ořechy
Fotogalerie:

Maková bábovka s ořechy

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Náplň z máku můžeš oživit kapkou rumu.


Petra Čížková, Teplice

Ingredience

  • Na těsto:
  • 265 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 165 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 165 g tuku
  • 750 g polohrubé mouky
  • Na náplň:
  • 400 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 4 lžíce pikantní marmelády
  • 80 g cukru krupice
  • 8 lžic strouhaného perníku
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek

Doba přípravy

Počet porcí

8-10

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Větší část mléka zahřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí a zasypeme lžící cukru a lžící mouky (odebereme z celkového množství). Necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.

  2. V míse utřeme cukr, žloutky a rozehřátý zchladlý tuk do pěny. Potom přisypeme mouku, zalijeme kváskem a mlékem se solí a důkladně propracujeme v hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, dokud nenabude dvojnásobné velikosti (nejlépe přes noc).

  3. V kastrůlku ohřejeme mléko téměř k varu, vsypeme mák a stále mícháme, dokud se mléko zcela nevsákne do máku a současně neodpaří. Odstavíme z plotny a vmícháme marmeládu, cukr a perník. Náplň necháme vychladnout. 

  4. Vykynuté těsto rozválíme na vále vysypaném moukou do obdélníku o síle asi 1 cm, rozetřeme na něj makovou náplň, nasypeme ořechy a rozinky a zavineme do rolády.


  5. Větší bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Závin opatrně vložíme do formy a pečeme v rozehřáté troubě při 175 °C asi 1 hodinu a 10–20 minut, dokud není bábovka upečená dozlatova. Zda je propečená, vyzkoušíme špejlí.

Pošli recept! 4/2016 (2.3.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Bylinková nádivka

Bylinková nádivka

Velikonoce mám ráda. Přijedou vnoučci a vydají se na koledu. Já zatím ...
Škola vaření /18.07.10
Pochoutka z kyseláčů

Pochoutka z kyseláčů

Milovníci ryb si opravdu pošmáknou.

Iveta Bílková, Kroměříž

Škola vaření /11.02.17
Ovarová polévka

Ovarová polévka

Spotřebuji i podřadnější druhy masa.

Jana Dlasková, Hodonín

Škola vaření /13.10.13
Babiččiny bochánky

Babiččiny bochánky

Jsou vláčné a trochu kořeněné, takže přímo předurčené jako výborná příloha...

Škola vaření /06.11.16
Vaječný likér

Vaječný likér

Domácí recept naší skvělé babičky.
Škola vaření /01.03.09
Domácí kaiserka

Domácí kaiserka

Petra Ferštlová, Rakovník

Škola vaření /27.01.19
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama