Reklama
Maková bábovka s ořechy
Fotogalerie:

Maková bábovka s ořechy

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Náplň z máku můžeš oživit kapkou rumu.


Petra Čížková, Teplice

Ingredience

  • Na těsto:
  • 265 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 165 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 165 g tuku
  • 750 g polohrubé mouky
  • Na náplň:
  • 400 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 4 lžíce pikantní marmelády
  • 80 g cukru krupice
  • 8 lžic strouhaného perníku
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek

Doba přípravy

Počet porcí

8-10

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Větší část mléka zahřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí a zasypeme lžící cukru a lžící mouky (odebereme z celkového množství). Necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.

  2. V míse utřeme cukr, žloutky a rozehřátý zchladlý tuk do pěny. Potom přisypeme mouku, zalijeme kváskem a mlékem se solí a důkladně propracujeme v hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, dokud nenabude dvojnásobné velikosti (nejlépe přes noc).

  3. V kastrůlku ohřejeme mléko téměř k varu, vsypeme mák a stále mícháme, dokud se mléko zcela nevsákne do máku a současně neodpaří. Odstavíme z plotny a vmícháme marmeládu, cukr a perník. Náplň necháme vychladnout. 

  4. Vykynuté těsto rozválíme na vále vysypaném moukou do obdélníku o síle asi 1 cm, rozetřeme na něj makovou náplň, nasypeme ořechy a rozinky a zavineme do rolády.


  5. Větší bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Závin opatrně vložíme do formy a pečeme v rozehřáté troubě při 175 °C asi 1 hodinu a 10–20 minut, dokud není bábovka upečená dozlatova. Zda je propečená, vyzkoušíme špejlí.

Pošli recept! 4/2016 (2.3.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Mrkvové rohlíčky

Mrkvové rohlíčky

Jsou úžasně křehké a moc dobré. Hedvika Kalistová, Brno
Škola vaření /16.03.17
Kapr načerno

Kapr načerno

Vyzkoušej staročeskou specialitu.

Dagmar Vašíková, Brno

Škola vaření /04.12.13
Těstovinový nákyp

Těstovinový nákyp

Připrav k večeři a sklidíš určitě úspěch. Žampiony můžeš v sezoně nahradit ...
Škola vaření /23.11.10
Nadívané  telecí řízečky

Nadívané telecí řízečky

Můj praděda říkával, že oběd bez masa je jako  nevěsta bez věna. 

Jana ...

Škola vaření /25.11.16
Houbová tlačenka

Houbová tlačenka

Pokaždé se po ní jen zapráší.

Dalibor Marounek, Roudnice nad Labem

Škola vaření /07.10.13
Houbovo-paprikový guláš

Houbovo-paprikový guláš

Smetana guláš zjemní a dodá mu šmrnc.
Věra Košíková, Plzeň
Škola vaření /14.11.11
 

Nejnovější

Švestkový koláč inspirován Hrdinou kuchyně

Švestkový koláč inspirován Hrdinou kuchyně

"V pořadu Hrdina kuchyně je pro mě spousta inspirativních receptů. Například mi ...
Sladký život /15.11.18
Piškotový koláč

Piškotový koláč

Soňa Julková, Dvůr Králové
Sladký život /14.11.18
Jablkové kobližky

Jablkové kobližky

Alena Rašková, Litvínov

Škola vaření /13.11.18
Dýňové lívanečky

Dýňové lívanečky

Zdravé a také chutné.

Podle receptu Petra Šípka z Prahy

Zdravě a chutně /12.11.18
Pečená jablka s nádivkou

Pečená jablka s nádivkou

Pavla Tichá, Kladno
Všehochuť /12.11.18
Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou

Podle receptu

Simony Brhelcové z Prahy

Škola vaření /11.11.18
Růžový salát s hrozny

Růžový salát s hrozny

Jolana Spěváčková, Rakovník

Zdravě a chutně /11.11.18
Steaky na červeném zelí

Steaky na červeném zelí

Jana Remková, Orlová
Všehochuť /11.11.18
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky

Cheesecake s dýní a limetovými šnečky

Láká krásou i barvou.

Michaela Straková, Jeseník

Sladký život /11.11.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama