Reklama
Maková bábovka s ořechy
Fotogalerie:

Maková bábovka s ořechy

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Náplň z máku můžeš oživit kapkou rumu.


Petra Čížková, Teplice

Ingredience

  • Na těsto:
  • 265 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 165 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 165 g tuku
  • 750 g polohrubé mouky
  • Na náplň:
  • 400 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 4 lžíce pikantní marmelády
  • 80 g cukru krupice
  • 8 lžic strouhaného perníku
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek

Doba přípravy

Počet porcí

8-10

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Větší část mléka zahřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí a zasypeme lžící cukru a lžící mouky (odebereme z celkového množství). Necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.

  2. V míse utřeme cukr, žloutky a rozehřátý zchladlý tuk do pěny. Potom přisypeme mouku, zalijeme kváskem a mlékem se solí a důkladně propracujeme v hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, dokud nenabude dvojnásobné velikosti (nejlépe přes noc).

  3. V kastrůlku ohřejeme mléko téměř k varu, vsypeme mák a stále mícháme, dokud se mléko zcela nevsákne do máku a současně neodpaří. Odstavíme z plotny a vmícháme marmeládu, cukr a perník. Náplň necháme vychladnout. 

  4. Vykynuté těsto rozválíme na vále vysypaném moukou do obdélníku o síle asi 1 cm, rozetřeme na něj makovou náplň, nasypeme ořechy a rozinky a zavineme do rolády.


  5. Větší bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Závin opatrně vložíme do formy a pečeme v rozehřáté troubě při 175 °C asi 1 hodinu a 10–20 minut, dokud není bábovka upečená dozlatova. Zda je propečená, vyzkoušíme špejlí.

Pošli recept! 4/2016 (2.3.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Česnečka trochu jinak

Česnečka trochu jinak

Můj recept je trochu jiný, ale také dobrý. Jaroslava Mudrochová, Dolníky
Škola vaření /28.02.10
Chalupářské klobásy

Chalupářské klobásy

Dalibor Marounek,


Roudnice nad Labem

Škola vaření /08.02.19
Vepřenky s medvědím česnekem

Vepřenky s medvědím česnekem

Hana Šátralová, Praha

Škola vaření /25.05.18
Srnčí žebra na česneku

Srnčí žebra na česneku

Martina Antalová, Odolena Voda

Škola vaření /20.11.18
Domácí nakládané zelí

Domácí nakládané zelí

Kysané zelí obsahuje spoustu vitaminů, které jsou pro nás v období chřipek velmi ...
Škola vaření /18.02.10
Jednoduché rizoto

Jednoduché rizoto

Podle babičky toto jednoduché jídlo vařím dodnes.
Iva Holá, Praha
Škola vaření /25.08.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu