Šťavnaté hovězí maso prošpikované voňavou slaninou. Podává se na smetanové omáčce s bílým vínem a žampiony.
Pavel Štrougal, Ústí nad Labem - Krásné Březno
Ingredience
- 50 g slanina
- 1 cibule
- 150 g celer
- 150 g mrkev
- 200 ml víno bílé
- 1 lžíce hladká mouka
- 200 ml smetana na vaření
- 200 g sterilované žampiony
- 1 lžíce máslo
- olej
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- cukr
- ocet
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hovězí maso omyjeme, úzkým nožem vytvoříme několik zářezů, do kterých vložíme proužky slaniny.Do kastrolu vložíme nakrájenou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, 4 lžíce octa, lžíci soli, celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Vložíme prošpikované maso, podlijeme vínem a doplníme vodou tak, aby maso bylo ponořené ve vodě. Necháme v ledničce uležet několik hodin, nejlépe přes noc.
-
Maso se naložením stane křehké, šťavnaté a dostane nezaměnitelnou chuť a vůni. Kastrol vložíme do předehřáté trouby na 220 °C a pečeme dokud není maso měkké.
Hotové maso vyjmeme a po zchladnutí nakrájíme na plátky.
-
Z kastrolu odstraníme bobkový list a koření, zbytek vložíme do mixeru, přidáme hladkou mouku, rozmixujeme a přecedíme do čistého kastrolu. Podle potřeby doplníme vodu a za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Dál pomalu prováříme asi deset minut.
-
Mezitím si na pánvi na lžíci másla podusíme sterilované žampiony, které vložíme do hotové omáčky. Nakonec omáčku dochutíme cukrem, solí a bílým vínem, zjemníme smetanou a podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.