Reklama
Kysané hlávkové zelí à la Martinů
Fotogalerie:

Kysané hlávkové zelí à la Martinů

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Osvědčený způsob, jak si vytvořit vlastní zásoby.

Mária Kropáčová, Třebíč 

Ingredience

  • asi 3 hlávky zelí
  • dle váhy zelí sůl, kmín, kopr
  • 3–4 větší cibule
  • dle váhy zelí jablka

Doba přípravy

Počet porcí

10-15 l sklenic

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Zelí rozkrájíme na menší díly, které pak dále nakrouháme v kuchyňském robotu. Na 1 kg zelí přidáme asi 20 g soli, trochu kmínu, 20 g cibule a půlku jablka. Nakrouhané zelí dáme do vaničky, promícháme se solí, cibulí a kmínem, udusáme např. dřevěnou paličkou a necháme 2–3 hodiny odpočinout. 

  2. krok2

    Zelí napěchujeme do zavařovacích sklenic tak, abychom vytěsnili všechen vzduch a šťáva vystoupila na povrch. Pod víčkem musí zůstat prostor asi 3 cm. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími víčky a naskládáme do zavařovacího hrnce, který dáme na místo s teplotou nejméně 20 °C.

  3. Po několika dnech začne zelí kvasit a šťáva přetéká ze sklenic. Proces se postupně mění na ozvolnější mléčné kvašení a asi po dvou týdnech se víčka opět vyrovnají a utěsní sklenice. 

  4. Sklenice omyjeme a přeneseme do chladnější místnosti, nejlépe do sklepa. Takto zkvašené zelí není třeba sterilovat.  


Pošli recept! 11/2015 (4.10.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Preclíky

Preclíky

Podle receptu Barbory Kantorové z Rumburka
Škola vaření /21.01.19
Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Často přemýšlím, jakou sladkou dobrotu upeču jako moučník své rodině. Vím, že ...
Škola vaření /22.12.08
Babiččiny škvarkáče

Babiččiny škvarkáče

Květa Šindelářová, Praha

Škola vaření /23.01.19
Zlaté měšce

Zlaté měšce

Měly by být upečené pěkně dozlatova.

Marcela Voráčková, Strakonice

Škola vaření /21.06.16
Pivní boží milosti

Pivní boží milosti

Tento recept od babičky je fakt boží...


Lenka Čajková, Velká nad Veličkou

Škola vaření /23.03.17
Protichřipkové topinky

Protichřipkové topinky

Osvědčují se zejména v tomto podzimním nevlídném období.
Květa Kroupová, Praha
...
Škola vaření /17.01.11
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama