Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Na 3 koláče o průměru 33 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8650 kcal
Bílkoviny 355 g
Sacharidy 1123 g
Tuky 277 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté ovocné koláče jako od babičky jsou hlavním tahákem únětické hospůdky U Lasíků. Recept na ně včetně návodu na těsto, které zaručeně vykyne, nám prozradila jejich autorka Michaela Mrhálková.

Suroviny

NA TĚSTO
droždí čerstvé ¾ kostky
32 g
mléko 190 ml
pokojové teploty
vejce 1 ks
malé
rostlinný olej 4,5 PL
sůl 1 špetka
na podsypávání
na vymazání forem
NA DROBENKU
nakrájené
NÁPLŇ MÁK & BLUMY
mák celý 100 g
mletý
mléko 250 ml
jemný
bluma 5 ks
dohromady asi 500 g
švestková povidla 2 PL
1–2 lžíce podle chuti a potřeby
mandle 1 hrst
loupané
2 náplně tvaroh & ovoce
jemný
vejce 2 ks
švestková povidla 1 PL
mandle plátky 1 hrst
maliny 250 g

Postup

1

PŘÍPRAVA KVÁSKU

příprava kvásku

  • Zkontrolujte, zda droždí není prošlé ani vadné, a rozdrobte ho do mísy vypláchnuté horkou vodou.
  • Přisypte moučkový cukr a promíchejte. „V horké míse s cukrem začne droždí hned kvasit,“ vysvětluje Míša.
  • Přidejte lžíci mouky a mléko a přikryjte utěrkou. Na teplém místě kvásek vyběhne a napění do 15 minut.
2

PŘÍPRAVA KYNUTÉHO TĚSTA
Těsto důkladně vypracujte, bude se vám lépe vyvalovat.

Do vzešlého kvásku vyklepněte vejce a přilijte olej. Nyní kvásek přelijte do zadělávací mísy, nejlépe opět nahřáté. Těsto můžete zadělat ručně vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem – ušetří vám to spoustu námahy i čas.

3

Přisypte polovinu mouky a sůl a začněte hníst. Když se těsto spojí, přisypte zbylou mouku a zapracujte ji. Nakonec poprašte hladkou moukou a vypracujte hladké pružné těsto. Vyklopte ho na vál, utvořte kouli a dejte ji do mísy.

příprava těsta

4

Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to 30–90 minut (podle teploty v místnosti). Mezitím zpracujte prsty máslo, cukr a mouku na drobenku a připravte si všechny náplně.7 

5

Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený hladkou moukou, krátce propracujte a rozdělte na tři stejné díly. Utvořte z nich bochánky a postupně, za průběžného podsypávání moukou, vyválejte rovnoměrně silné kulaté placky o něco větší, než je průměr formy.

kynuté těsto

6

Formu vymažte máslem. Vyválenou placku přeneste do formy. Těsto uhlaďte dlaněmi od středu k obvodu a lehce vmáčkněte do okrajů. Takto postupně vyložte těstem všechny tři formy. (Koláče můžete připravit všechny najednou nebo část těsta odložit na později – v lednici vydrží až 2 dny.)

7

Přečnívající těsto seřízněte zhruba na výšku necelého centimetru ode dna formy. „Kraj by neměl být příliš vysoký, aby náplň vyplnila celou plochu koláče,“ říká Míša. Nyní koláče můžete plnit, těsto ve formě se už nenechává kynout.

těsto do formy

8

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ MÁK & BLUMY

  • Mák vsypte do rendlíku, zalijte mlékem a oslaďte. Vařte na mírném ohni 5 minut a pak nechte 5 minut stát.
  • Náplň vlijte na těsto a rozetřete stěrkou po celé ploše koláče. Na mák lžící nanášejte tvaroh smíchaný s 1 žloutkem a 1 lžící moučkového cukru.

maková náplň

9
  • Blumy rozpulte, vypeckujte a rozložte po obvodu. Na střed vyskládejte měsíčky blum a koláč ozdobte povidly.
  • Koláč posypte třetinou drobenky a pak mandlemi. V troubě vyhřáté na 180°C ho pečte 30 minut.

ovoce na koláči

10

PŘÍPRAVA 2 NÁPLNÍ TVAROH & OVOCE

  • V míse utřete tvaroh, moučkový cukr a vejce dohladka. Je-li tvaroh příliš tuhý, vmíchejte trošku mléka.
  • Tvarohovou náplň rozdělte do dvou připravených forem. Stěrkou ji rozprostřete po celé ploše koláčů.

náplň

11
  • Půlky vypeckovaných meruněk naskládejte po obvodu a střed ozdobte nakrájenými meruňkami.
  • Koláč posypte druhou třetinou drobenky. Povidly nakreslete pomocí cukrářského sáčku různé ornamenty.
  • Nakonec povrch koláče posypte mandlovými lupínky a v troubě vyhřáté na 180°C ho pečte 30 minut.

náplň a drobenka

12
  • Druhý koláč poklaďte po obvodu ostružinami, aby se nedotýkaly formy, a střed vyplňte malinami.
  • Připravený koláč posypte zbylou drobenkou a v troubě vyhřáté na 180°C ho pečte 30 minut.
  • Když kraje zezlátnou a náplň zpevní, je hotovo. Nechte zchladnout, uvolněte nožem okraje a podávejte.

dokončení koláče

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč