Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tradiční mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 220
Více než dvě hodiny Snadné 2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5599 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 592 g
Tuky 286 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný, plný rozinek, vonící máslem, dozlatova upečený... Právě takový je tradiční mazanec, který prostě nesmí na velikonoční tabuli chybět. S tímto snadným receptem zvládne kynuté těsto na klasický velikonoční moučník i začátečník. 

Suroviny

rum 2 PL
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
1/2 kostky
+ 1 PL do kvásku
prosetá přes jemné síto + navíc na poprášení
sůl ¼ ČL
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
mletý
anýz 1 špetka
mletý
mandle sekané 50 g
nasekané
máslo 150 g
rozpuštěné + navíc na pomazání
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
na poprášení

Postup

1

Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem.

2

Do vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, dvě lžíce mouky a promíchejte. Uložte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. 

3

Mezitím v míse robota nebo v zadělávací míse smíchejte zbylou mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením.

4

Do mouky vlijte kvásek, přidejte žloutky, rozinky v rumu, dvě třetiny mandlí, vlašské ořechy a nakonec i vlažné rozpuštěné máslo. Pokud těsto vypracováváte robotem, hněťte pomocí hákového nástavce asi 15–20 minut. Občas robot zastavte a pomocí stěrky seškrábněte těsto ze stěn mísy. Pokud těsto připravujete ručně, nejdříve ho zpracujte vařečkou a poté ho vyklopte na pracovní plochu a ručně hněťte 30 minut. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé. 

5

Vložte těsto do čisté mísy, poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. 

6

Z vykynutého těsta utvořte dva bochánky, přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 30 minut kynout. 

7

Předehřejte troubu na 220 °C. Pomažte mazance prošlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

8

Pečte 5–10 minut, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a pečte dalších 35–40 minut. Pokud povrch mazanců tmavne příliš rychle zakryjte je alobalem nebo pečicím papírem a dopečte zakryté. Píchněte do mazance špejlí, pokud se na ni těsto nelepí, můžete mazance vyndat z trouby. 

9

Upečené mazance potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

04.09.2007 20:47
Recept se nachází v č.4/06, str.64

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč