Připraveno podle receptu
Aleny Šmídové z Břeclavi
Ingredience
- Těsto:
- 20 g droždí
- 60 g cukru krupice
- 500 g hladké mouky
- 125 g mléka
- 2 vejce
- 60 g másla
- Náplň:
- 375 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 6 lžic cukru krupice
- 250 g polotučného měkkého tvarohu
- 300 g borůvek
- Drobenka:
- 140 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 140 g cukru krupice
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si zaděláme kvásek. V misce rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru, lžící mouky a zalijeme trochou vlažného mléka.
-
Vše promícháme a necháme kynout asi 15 minut. Potom ve větší míse kvásek smícháme s moukou, zbytkem mléka a cukru, přidáme vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujeme měkké nelepivé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Plech vyložíme pečicím papírem a dotenka na něm těsto rozválíme.
-
Z mléka odebereme 6 lžic, ve kterých rozmícháme pudinkový prášek a 6 lžic cukru. Zbytek mléka dáme vařit. Jakmile začne vřít, vmícháme do něj sypkou směs a uvaříme pudink. Odstavíme ho, necháme mírně zchladnout a vmícháme do něj tvaroh. Krémem potřeme těsto a posypeme ho borůvkami.
-
Z másla, mouky a cukru vytvoříme drobenku, kterou posypeme celý povrch koláče. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut.