Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 167 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 39 g
Tuky 0 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava a udržování žitného kvasu chce spoustu trpělivosti a lásky. „O to víc vás potěší, až vytáhnete z trouby vlastnoručně upečený voňavý, opravdový chleba,“ říká Stáňa Moravcová, která v redakci pět měsíců kvásek živila a pekla to nejlepší pečivo na světě.

Suroviny

se slupkou, omytá, zbavená jádřince
med 2 ČL
voda
mouka žitná celozrnná
jemně mletá

Postup

1

Jablka pokrájejte na kusy, opláchněte, abyste je zbavili případných ,drobků (mohly by na hladině plesnivět), vložte do čisté nádoby, přidejte med a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě 5 dní kvasit. Pak odměřte 200 ml tekutiny a smíchejte ji s 200 g celozrnné žitné mouky. V teple vzejde zhruba během půl dne.

2

Půl kvásku odeberte (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte vmícháním 200 ml vody a 200 g mouky. Nechte kvasit. Omlazujte ještě 2x, vždy po dni. Kvásek lze uchovávat při pokojové teplotě, budete-li ho pravidelně ‚krmit vodou a moukou. V chladničce ve sklenici s položeným, ne však zašroubovaným víčkem vydrží i déle než 14 dnů. Pokud kvásek necháte v chladničce déle než 2 týdny, raději ho vyndejte 1–2 dny před použitím a znovu ,krmte.

Co je dobré vědět, než se pustíte do kvasu

✷ Kvásek lze připravit i z (polo)hrubé celozrnné žitné mouky. Počítejte ale s tím, že to bude mít vliv na výsledné pečivo – střídka nebude tak hladká.

✷ Vodu pro kvásek i do těsta používejte pramenitou (raději i kupovanou), kojeneckou či neperlivou slabě mineralizovanou minerální, než aby byla chlorovaná. S tou se sice dá vyvést kvásek také, ale podle mého laického pozorování se pak překvapivě rychle kazí. Chlor nejspíš nepříznivě ovlivňuje poměr mikroorganismů v kvásku. Kvásku i těstu ,chutná také magnesia.

✷ Jak trefně poznamenala kolegyně Katka Švejdová, kvásek je jako tamagoči. Je třeba ho pravidelně krmit a uchovávat v přikryté, ale ne hermeticky uzavřené nádobě při teplotě zhruba do 20 °C (anebo dát do chladničky, tam vydrží spát i několik týdnů).

✷ Delší čas se dá kvásek uchovávat zahuštěný moukou do podoby drobenky a usušený. Před použitím ho včas nařeďte vodou a nakrmte.

✷ Kvásek by měl mít konzistenci více či méně řídké kaše; po krmení ho vždy promíchejte.

✷ Když kvásek zdvojnásobí objem, dokrmte ho vodou a moukou v poměru 1 : 1 tak, aby se váha kvásku zhruba zdvojnásobila. Pokud vám mezitím kvásek spadne a od zdvojnásobení objemu neuplynul více než den, nemějte obavy, kvásek s největší pravděpodobností žije dál.

✷ Začne-li vám kvásek vůní a chutí připomínat kvasnice ve spojení s jogurtem, prohráli jste a nejspíš vám brzy zplesniví (a nezabrání tomu ani zmlazení).

✷ Kvásek se rychle rozrůstá, a i když ho tolik nepotřebujete, při životě se lépe uchovává ve větším množství.

✷ Inspiraci jsem hledala a nacházela na internetu, tímto děkuji například panu Cuketkovi (zadejte do Googlu heslo ,cuketka český chleba a podívejte se sami) a autorce stránek conovehonakopci.cz.

✷ Mouku můžete kvasit také přímo s vodou, vyzkoušela jsem postup z internetové stránky domacipekarny.dama.cz; nejlíp ho najdete opět prostřednictvím Googlu, kam zadejte heslo ,kvásek z žitné mouky od Marietty.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Komentáře

08.06.2016 02:21

Rada s kvašením jablek je úžasná. Až kvásek z vody od kvašených jablek způsobila, že mám konečně silný kvas, který naběhne těsto i v lednici. Konečně jsem upekl skutečný chléb. Díky

Apetit magazín

AD
Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete
  • Zajímavosti

Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete

Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč