Reklama
Kuře načerno
Fotogalerie:

Kuře načerno

Alena Linhartová

Zábřeh
Staré recepty mají své kouzlo, stejně jaké staré domy či nábytek. Proč se k nim občas nevrátit a nepřipomenout si kouzelnou a mírně nostalgickou atmosféru kuchyně našich prababiček?
Alena Linhartová, Zábřeh

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule velká
  • 1 lžíce máslo
  • 1 lžíce olej
  • 4 lžíce povidla
  • 8 švestky sušené
  • 50 g rozinky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • 1 lžíce cukr krupice
  • špetka pepř
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom do kastrolu přidáme švestková povidla, sušené švestky, rozinky, bobkový list, špetku pepře, sůl, promícháme, zalijeme asi 750 ml teplé vody a přivedeme k varu.
  2. krok2 Kuřecí stehna omyjeme pod studenou vodou a potom je vložíme do vařící se omáčky. Na mírném ohni celou směs vaříme asi 30 minut.
  3. Během vaření omáčku občas promícháváme. Na konci vaření z ní vyndáme bobkový list a dochutíme ji dle potřeby citronovou šťávou. Podle chuti ji ocukrujeme.
    Kuře načerno podáváme nejlépe s houskovými knedlíky, ale vynikající jsou také vařené nebo opékané brambory.

    TIP:
    Stejným způsobem jako kuře načerno můžeme samozřejmě připravit i jiné druhy masa. Výborný a hlavně dietní je například králík. V tom případě ovšem musíme počítat s delší dobou nutnou k tomu, aby maso změklo. Já králíka dusím tak 1–1,5 hodiny. Proto se musí omáčka dle potřeby zředit vodou, ale jen tak, aby se voda pak stačila vydusit.

Pošli recept! 10/2009 (16.9.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Plněné brambory

Plněné brambory

Máme je rádi s uzeným masem. Jana Motlová, Kralupy nad Vltavou ...
Škola vaření /21.01.09
Masovo-zeleninová pomazánka

Masovo-zeleninová pomazánka

Je vynikající na topinky.

Veronika Mikleová, Nitra

Škola vaření /11.02.16
Protichřipkové topinky

Protichřipkové topinky

Osvědčují se zejména v tomto podzimním nevlídném období.
Květa Kroupová, Praha
...
Škola vaření /17.01.11
Chléb plněný masem a zelím

Chléb plněný masem a zelím

Když se ti nechce připravovat příloha, ale přitom má být jídlo na pohled i chuť ...
Škola vaření /04.09.12
Kuřecí guláš

Kuřecí guláš

S nakládanými rajčaty je mnohem lepší, než když přidáš čerstvá rajčata.

...

Škola vaření /04.06.16
Krůtí stehna na špeku

Krůtí stehna na špeku

Jednoduchý recept z babiččiny kuchyně.

Petra Holická, České Budějovice

Škola vaření /26.08.14
 

Nejnovější

Pizza od Adélky

Pizza od Adélky

Adéla Picálková, Babice
Škola vaření /19.01.18
Domácí prejt

Domácí prejt

Květa Šindelářová, Praha

Škola vaření /19.01.18
Fazolová pizza

Fazolová pizza

Hana Kupková, Ostrava-Poruba

Vaříme express /19.01.18
Hovězí karbanátky s pivem

Hovězí karbanátky s pivem

Podle receptu

Marie Hlaváčkové z Humpolce

Vaříme express /19.01.18
Lotrinský koláč - quiche

Lotrinský koláč - quiche

Kamila Sovová, Praha

Všehochuť /19.01.18
Zapečená vinná klobása

Zapečená vinná klobása

Klára Špačková, Jindřichův Hradec

Všehochuť /19.01.18
Kakaová pěna se sušenkami a mátou

Kakaová pěna se sušenkami a mátou

Helena Stoklasová, Ostrava

Sladký život /19.01.18
Houbová kolečka

Houbová kolečka

Ivana Bartušková, Luka nad Jihlavou

Vaříme express /18.01.18
Pizza košíčky

Pizza košíčky

Připraveno podle receptu

Šárky Červenkové ze Strakonic

Vaříme express /18.01.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Levné dobroty

Znáte rčení „za málo peněz hodně muziky“? Tato věta se pro mě po Vánocích stává kuchařskou mantrou. V lednu mi vždy připadá, že si moje fantazie vzala dovolenou a účet si fouká bolístky.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama