Reklama
Kuře načerno
Fotogalerie:

Kuře načerno

Alena Linhartová

Zábřeh
Staré recepty mají své kouzlo, stejně jaké staré domy či nábytek. Proč se k nim občas nevrátit a nepřipomenout si kouzelnou a mírně nostalgickou atmosféru kuchyně našich prababiček?
Alena Linhartová, Zábřeh

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule velká
  • 1 lžíce máslo
  • 1 lžíce olej
  • 4 lžíce povidla
  • 8 švestky sušené
  • 50 g rozinky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • 1 lžíce cukr krupice
  • špetka pepř
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom do kastrolu přidáme švestková povidla, sušené švestky, rozinky, bobkový list, špetku pepře, sůl, promícháme, zalijeme asi 750 ml teplé vody a přivedeme k varu.
  2. krok2 Kuřecí stehna omyjeme pod studenou vodou a potom je vložíme do vařící se omáčky. Na mírném ohni celou směs vaříme asi 30 minut.
  3. Během vaření omáčku občas promícháváme. Na konci vaření z ní vyndáme bobkový list a dochutíme ji dle potřeby citronovou šťávou. Podle chuti ji ocukrujeme.
    Kuře načerno podáváme nejlépe s houskovými knedlíky, ale vynikající jsou také vařené nebo opékané brambory.

    TIP:
    Stejným způsobem jako kuře načerno můžeme samozřejmě připravit i jiné druhy masa. Výborný a hlavně dietní je například králík. V tom případě ovšem musíme počítat s delší dobou nutnou k tomu, aby maso změklo. Já králíka dusím tak 1–1,5 hodiny. Proto se musí omáčka dle potřeby zředit vodou, ale jen tak, aby se voda pak stačila vydusit.

Pošli recept! 10/2009 (16.9.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Bylinková nádivka

Bylinková nádivka

Nádivku pečeme s vepřovým masem. Květa Kroupová, Praha
Škola vaření /20.12.12
Rýžový nákyp

Rýžový nákyp

Můžeš použít i jiné druhy ovoce.

Aneta Šiváková, Klučov

Škola vaření /08.02.17
Hovězí guláš s meltou

Hovězí guláš s meltou

Guláš, který se vaří u nás a má velký úspěch pro svou netradiční chuť a některé ...

Škola vaření /20.03.12
Kedlubnové zelí s cuketou

Kedlubnové zelí s cuketou

Máme ho raději než klasické hlávkové.

Květa Hošková, Vratimov

Škola vaření /17.12.12
Jablečný závin

Jablečný závin

Velmi laciný recept na těsto, ze kterého jsou hned tři záviny.
Jana Cibulová, Cheb
...
Škola vaření /23.01.11
Karásky

Karásky

Tradiční dobrota z kynutého těsta.

Martina Antalová, Odolena Voda

Škola vaření /17.12.12
 

Nejnovější

Pejsek a kočička

Pejsek a kočička

Dětem hned lépe chutná, když jim chléb takto nazdobím. Alice Novotná, Benešov
Všehochuť /22.02.17
Domácí tiramisu

Domácí tiramisu

Trochu cukru můžeš přidat i do kávy.

Karolína Appeltová, Praha

Všehochuť /22.02.17
Italský koláč s ricottou

Italský koláč s ricottou

Hotový koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme ještě pocukrovat.

Alice ...

Všehochuť /22.02.17
Šlehačková stracciatella

Šlehačková stracciatella

Musí být při podávání důkladně vychlazená.

Jana Vaculová, Frýdlant nad Ostravicí

...
Sladký život /22.02.17
Pomerančový cheesecake

Pomerančový cheesecake

Dávala jsem si ho v Norimberku.

Lucie Nývltová, Boskovice

Sladký život /22.02.17
Babiččin koláč

Babiččin koláč

Je to velká dobrota, takhle to dělala babička.

Katka Miláčková, Praha

Škola vaření /21.02.17
Trojbarevné řezy

Trojbarevné řezy

Musí se krájet hodně ostrým nožem, aby měly pěkný tvar.

Ivana Bartušková, Luka ...

Sladký život /21.02.17
Srdce z lásky

Srdce z lásky

Lehký ovocný dort, který zvládnou i děti.

Anna Musilová, Nová Paka

Sladký život /21.02.17
Srdíčka s polevou

Srdíčka s polevou

Používám raději tmavou polevu, je výraznější.

Radka Kůrovcová, Trutnov

Sladký život /21.02.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1703

Máme rádi maso

Vepřové, jehněčí nebo hovězí? Ať si vzpomenete na jakékoliv masíčko...

více
zbabicinykuchyne

Z babiččiny kuchyně

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Z babiččiny kuchyně je již nyní ve vašich oblíbených trafikách!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama