Ingredience
- 4 kuřecí stehna
- 1 cibule velká
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce olej
- 4 lžíce povidla
- 8 švestky sušené
- 50 g rozinky
- 1 bobkový list
- 1 lžíce citronová šťáva
- 1 lžíce cukr krupice
- špetka pepř
- špetka sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom do kastrolu přidáme švestková povidla, sušené švestky, rozinky, bobkový list, špetku pepře, sůl, promícháme, zalijeme asi 750 ml teplé vody a přivedeme k varu.
-
Kuřecí stehna omyjeme pod studenou vodou a potom je vložíme do vařící se omáčky. Na mírném ohni celou směs vaříme asi 30 minut.
-
Během vaření omáčku občas promícháváme. Na konci vaření z ní vyndáme bobkový list a dochutíme ji dle potřeby citronovou šťávou. Podle chuti ji ocukrujeme.
Kuře načerno podáváme nejlépe s houskovými knedlíky, ale vynikající jsou také vařené nebo opékané brambory.
TIP: Stejným způsobem jako kuře načerno můžeme samozřejmě připravit i jiné druhy masa. Výborný a hlavně dietní je například králík. V tom případě ovšem musíme počítat s delší dobou nutnou k tomu, aby maso změklo. Já králíka dusím tak 1–1,5 hodiny. Proto se musí omáčka dle potřeby zředit vodou, ale jen tak, aby se voda pak stačila vydusit.