Reklama
Křehký koláč s brusinkami
Fotogalerie:

Křehký koláč s brusinkami

Kateřina Horčicová

Praha
Moučníky z křehkého těsta byly specialitou mojí babičky. Mřížkový koláč se dá připravovat s jakýmkoli ovocem, mně vyhovuje navinulá chuť brusinek.
Kateřina Horčicová, Praha

Ingredience

  • 250 g mouka hladká
  • 100 g cukr krupice
  • 200 g máslo
  • 100 g mandle mleté
  • 3 žloutek
  • 1 hřebíček mletý
  • trocha skořice
  • 1/2 sklenice brusinky
  • 1 bílek

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Všechny suroviny (kromě brusinek a bílku) zpracujeme na pomoučeném vále v hladké těsto, které dáme do lednice asi na 1 hodinu vychladit.
  2. krok2
    Vychlazené těsto dáme na vál a rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu dáme stranou. Ze zbylé části těsta vyválíme placku a opatrně ji přeneseme do vymazané dortové formy.
  3. krok3
    Těsto poklademe brusinkovým kompotem. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme dlouhé tenké válečky, ze kterých vytvoříme okraj koláče a mřížky.
  4. Brusinkový koláč nakonec potřeme bílkem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 30 minut, dokud nezrůžoví. Podáváme ozdobený sladkou šlehačkou.

    TIP:
    Když právě nemáš po ruce čerstvé nebo kompotované ovoce, zkus koláč naplnit jakoukoliv marmeládou.

Pošli recept! 6/2009 (13.5.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Zelánky

Zelánky

Babiččiny zelánky mi dodnes připomínají mé pohodové dětství. Luděk Kovář, ...
Škola vaření /09.11.08
Vývar s kroupami

Vývar s kroupami

Můžeš použít malé krupky, rychle změknou.

Eva Slaninová, Pardubice

Škola vaření /20.05.17
Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky

Díky vařenému bramboru je těsto vláčné.

Soňa Sommerová, Unkovice

Škola vaření /29.06.14
Chlebové bochánky s ořechy

Chlebové bochánky s ořechy

Mám dvě školou povinné děti, takže vařit musím skutečně denně. Dobře vím, co mají...
Škola vaření /29.03.10
Lahůdka z Toskánska

Lahůdka z Toskánska

Portské dodá příjemné navinulé aroma.

Kateřina Gajová, Brno

Škola vaření /03.09.16
Ovarová polévka

Ovarová polévka

Spotřebuji i podřadnější druhy masa.

Jana Dlasková, Hodonín

Škola vaření /13.10.13
 

Nejnovější

Klevela ze švestek

Klevela ze švestek

Naše marmeláda ze švestek je výborná! Ruth Šklíbová, Trutnov
Škola vaření /20.08.17
Rybí směs v chlebové placce

Rybí směs v chlebové placce

K téhle dobrotě se skvěle hodí dresink z bílého jogurtu nebo i jogurt samotný.

...

Vaříme express /20.08.17
Sýrové muffinky

Sýrové muffinky

Koupě plechu na muffiny byla skvělá volba. Teď nevím, jestli dřív péct sladké, ...

Vaříme express /20.08.17
Ostružinový ledový čaj

Ostružinový ledový čaj

Čaj je celoroční pití. Je skvělý teplý i studený.

Božena Kolářová, Pouště

Vaříme express /20.08.17
Sekaná plněná paprikovým luskem

Sekaná plněná paprikovým luskem

Výtečně chutná s čerstvým chlebem.

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Všehochuť /20.08.17
Domácí meruňkový džus

Domácí meruňkový džus

Pokud ti zbývá hodně meruněk, nemohou skončit líp než v džusu!

Iveta Čutková,...

Sladký život /20.08.17
Malinovo-borůvková zmrzlina

Malinovo-borůvková zmrzlina

Smetanová zmrzlina s ovocem ze zahrádky je naším nejoblíbenějším osvěžením.

...

Sladký život /20.08.17
Cukeťák se sýrem

Cukeťák se sýrem

Můžeš použít pikantnější klobásu.

Jana Remková, Orlová-Lutyně

Za pár korun /19.08.17
Labužnické dipy

Labužnické dipy

K osmaženým tortillám jsou dipy vždy jasnou volbou.

Hana Vinklerová, Rokycany

Zdravě a chutně /19.08.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1708_smal

Prázdninová kuchařka

Letní prázdniny jsou nejhektičtějším obdobím v roce. Cesty, návštěvy a výlety jsou na denním pořádku..

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama