Ingredience
- 250 g mouka hladká
- 100 g cukr krupice
- 200 g máslo
- 100 g mandle mleté
- 3 žloutek
- 1 hřebíček mletý
- trocha skořice
- 1/2 sklenice brusinky
- 1 bílek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Všechny suroviny (kromě brusinek a bílku) zpracujeme na pomoučeném vále v hladké těsto, které dáme do lednice asi na 1 hodinu vychladit.
-
Vychlazené těsto dáme na vál a rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu dáme stranou. Ze zbylé části těsta vyválíme placku a opatrně ji přeneseme do vymazané dortové formy.
-
Těsto poklademe brusinkovým kompotem. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme dlouhé tenké válečky, ze kterých vytvoříme okraj koláče a mřížky.
-
Brusinkový koláč nakonec potřeme bílkem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 30 minut, dokud nezrůžoví. Podáváme ozdobený sladkou šlehačkou.
TIP: Když právě nemáš po ruce čerstvé nebo kompotované ovoce, zkus koláč naplnit jakoukoliv marmeládou.