Kroupy jsou v našem jídelníčku téměř zapomenutou surovinou, tak vyzkoušejte toto fantastické kroupové "obrození" a vaše chuťové buňky zaplesají.
Lenka Bukáčková, Žďár nad Sázavou
Ingredience
- 4 ks vykoštěná králičí stehna
- dle potřeby rostlinný olej
- 300 g ječné kroupy
- 200 g fazolová lusky
- 50 g špek
- 4 stroužky česnek
- na vývar mrkev, petržel, celer, pórek, jarní cibulka, brokolice
- dle chuti sůl
- 1 cibule
- majoránka, drcený kmín
- dle potřeby voda na podlití masa a na vývar
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Králičí stehna lehce osolíme, okořeníme drceným kmínem a majoránkou, opečeme po obou stranách na oleji, vložíme do pekáče. Podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka.
-
Dále si připravíme zeleninový vývar, ve kterém budeme vařit kroupy. Na jeho přípravu použijeme výše uvedenou zeleninu (nebo jinou, fantazii se meze nekladou). Vývar scedíme a dáme do něj vařit propláchnuté kroupy. Zeleninu dáme stranou a můžeme použít jako lehkou večeři po vydatném obědě.
V páře krátce povaříme fazolové lusky.
-
Na špeku a troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme uvařené scezené kroupy a povařené fazolové lusky Ochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem.
-
Na talíř servírujeme kroupové rizoto, na které položíme upečené maso, můžeme polít šťávou z masa.