Jsou křehké, lehoučké a chuťově úžasné. Čerstvé jahody v nich dělají divy.
Ludmila Smítková, Znojmo
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
- 100 g cukru moučky
- na vymazání tuk
- 250 g měkkého tvarohu
- 120 ml 31% smetany
- 1 vanilkový cukr
- 200 g jahod
- podle chuti cukru krupice
- na ozdobu meduňka nebo máta
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Z hladké mouky, másla, vejce a moučkového cukru vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na půl hodiny odležet do lednice.
-
2. Troubu předehřejeme na 180 °C a formičky na košíčky vymažeme tukem. Potom je naplníme těstem a dáme na plechu do vyhřáté trouby. Pečeme 20 až 25 minut, než okraje těsta začnou hnědnout. Potom košíčky ihned vyklopíme z formiček.
-
3. Zatímco se košíčky pečou, připravíme si krém vyšleháním tvarohu, smetany a vanilkového cukru. Jahody odstopkujeme, omyjeme a asi dvě třetiny rozmačkáme vidličkou. Ostatní jahody nakrájíme a ponecháme na závěrečné ozdobení. Rozmačkané jahody přidáme do tvarohového krému a ještě jednou společně prošleháme. Krém ochutnáme a případně dosladíme krupicovým cukrem.
-
4. Cukrářský sáček nebo trubičku na zdobení naplníme připraveným krémem a nastříkáme jej do upečených košíčků. Nakonec vše ozdobíme kousky jahod a lístkem čerstvé meduňky nebo máty.