Ingredience
- 20 g droždí
- 300 g mouka hrubá
- 300 ml mléko
- 1 lžička cukr krupice
- 40 g máslo
- 2 žloutek
- 750 ml olej
- 80 g brambory vařené
- 100–150 g šunka
- 100 g sýr strouhaný
- špetka sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu. Nejdříve si připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka, cukru a špetky hrubé mouky. Změklé máslo se žloutky třeme do pěny. Pak přidáme zbývající mouku, vykynutý kvásek a osolíme. Uvařené brambory nastrouháme, smísíme s moukou, kváskem a utřeným máslem se žloutky. Propracované těsto pomoučíme a necháme vykynout.
-
Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na sílu asi 2 cm. Kulatým vykrajovadlem nebo sklenkou vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme doprostřed jemně pokrájenou šunku a přiklopíme druhým kolečkem. Okraje koleček přitiskneme k sobě a sklenkou opravíme okraje koblih. Koblihy necháme ještě chvíli dokynout.
-
Než koblihy dokynou, dáme do vyššího hrnce rozpálit asi 3/4 l oleje a koblihy osmažíme. Při smažení samy vyplavou a dostanou krásnou zlatou barvu.
-
Po vyjmutí a osušení ubrouskem je na talíři zdobíme strouhaným sýrem nebo kečupem. Z tohoto množství vyrobíme asi 15 koblih.