Reklama
Kněždubské krajance
Fotogalerie:

Kněždubské krajance

Karin Myslíková

Lednice na Moravě

Je to místní tradiční pokrm, který se dělával z toho, co doma zbylo. Někdy se do krajanců přidávají škvarky, ale není to nutné.

Karin Myslíková, 8 let, Lednice na Moravě

Ingredience

  • 3 vařené brambory
  • 500 g hladká mouka
  • 250 ml 33% šlehačka
  • 250 ml zakysaná smetana nebo podmáslí
  • podle chuti sůl, pepř a kmín
  • mléko podle potřeby
  • sádlo na potření
  • Omáčka:
  • 2 velké brambory
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nové koření
  • trocha soli a octa
  • 250 ml mléko
  • 200 ml šlehačka
  • 2 lžíce polohrubá mouka
  • 4 vařená vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, můžeme přidat trochu mléka, aby bylo vláčnější. V tenké vrstvě je rozprostřeme na vymazaný plech a pečeme asi 30 minut při teplotě 230 °C. Po vytažení z trouby ještě horké potíráme rozpuštěným sádlem.

  2. krok2

    Brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Osolíme a přidáme i trochu octa, aby se brambory nerozvařily.  Po uvaření vyndáme bobkový list a nové koření. Hrnek mléka smícháme se šlehačkou a dvěma lžícemi polohrubé mouky. Zbylou vodu necedíme, přidáme připravenou rozmíchanou mléčnou směs a necháme trochu povařit. Podáváme s vařeným vejcem a vychladlými krajanci.

Pošli recept! - Speciál - Pohoštění pro chvíle pohody (17.12.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Králík na zázvoru

Králík na zázvoru

Podáváme s bramborem nebo bramborovým kedlíkem. Jitka Kottová, Prachatice
Škola vaření /03.06.12
Podvojanský zelbulgur

Podvojanský zelbulgur

Tradiční jídlo z pomezí Moravy a Slezska.

Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem

...
Škola vaření /20.02.14
Kapr v hořčici se salátem

Kapr v hořčici se salátem

Tento recept se u nás dědí.

Květa Kroupová, Praha

Škola vaření /12.12.14
Čočka s krupkami

Čočka s krupkami

Jí se na Nový rok, má zajistit dostatek peněz.

Zdeněk Blahoš, Karviná

Škola vaření /24.01.17
Tradiční škubánky

Tradiční škubánky

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /18.08.18
Koláč s džemem

Koláč s džemem

Máslo nenechávej změknout, těsto bude křupavější.

Eva Nováková, Rudná

Škola vaření /02.07.16
 

Nejnovější

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Přestože na Vánoce si chce každý dopřát dobré jídlo, kila cukru a tuku nejsou zrovna ...
Všehochuť /12.12.19
Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým

Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...

Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama