Reklama
Jelítkový prejt se zelím
Fotogalerie:

Jelítkový prejt se zelím

Jana Svačinová

Brno

Mám nejraději poctivý domácí prejt. Není tak těžké si ho udělat.

Jana Svačinová, Brno

Ingredience

  • 100 g kroupy
  • 3 plátky veka
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádlo
  • sádlo na vymazání pekáče
  • 4 jelítka
  • špetka mletého pepře
  • 3 stroužky česnek
  • trocha mletého kmínu
  • majoránka podle chuti
  • trocha soli
  • 500 g kyzané zelí
  • 1 lžička cukr
  • 400 g brambory

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Kroupy namočíme v míse s vodou a necháme přes noc stát. Druhý den je uvaříme doměkka. Plátky veky namočíme do vody, necháme je chvíli stát a poté vymačkáme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme v pánvi na lžíci sádla dozlatova.
  2. Z jelítek odstraníme střívka, masovou náplň dáme do mísy a smícháme s osmahnutou
    cibulkou, vařenými kroupami a žemlí. Směs ochutíme mletým pepřem, utřeným česnekem, kmínem a majoránkou. Osolíme a směs dobře promícháme.

  3. Připravenou jelítkovou směs dáme do sádlem vymaštěného pekáče a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 30–35 minut.

  4. Mezitím kysané zelí propláchneme studenou vodou a podusíme je v kastrolu na osmahnuté cibulce zhruba 25 minut. Dochutíme podle potřeby trochou cukru a případ-
    ně osolíme.

  5. Brambory uvaříme doměkka. Jelítkový prejt servírujeme s bramborami a se zelím.

Pošli recept! 2/2014 (20.1.2014)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Sladká rýže s ovocem

Sladká rýže s ovocem

Dá se jíst teplá, ale já ji mám raději vychlazenou. Alice Nováčková, Kladno
Škola vaření /13.05.17
Kapustová sekaná

Kapustová sekaná

Tato sekaná je krásně vláčná.
Ilona Kozlíková, Brno
Škola vaření /05.11.09
Hovězí s mrkví

Hovězí s mrkví

Znáš od své babičky

Podle receptu Boženy Hajné z Plzně



Škola vaření /18.03.19
Hovězí vývar

Hovězí vývar

Máme rádi hutné, ale zároveň zdravé zeleninové polévky.

Jana ...

Škola vaření /14.06.17
Bramborové pirohy s brynzou

Bramborové pirohy s brynzou

Dají se připravit také nasladko, s tvarohem, s mákem nebo s ovocnou omáčkou.

Zuzana ...

Škola vaření /21.01.15
Rýžový nákyp

Rýžový nákyp

Děti jej přímo milují. Někdy jej připravuji také s meruňkami z kompotu. Pak ...

Škola vaření /09.03.17
 

Nejnovější

Pečený hovězí guláš

Pečený hovězí guláš

Podle receptu Ivany Bláhové ze Sušice
Škola vaření /04.10.19
Kakaové kostičky

Kakaové kostičky

Miroslav Vorel, Litvínov

Všehochuť /04.10.19
Potahovaný dort

Potahovaný dort

Podle receptu Soni Michalové z Hodonína

Sladký život /04.10.19
Noky s houbami

Noky s houbami

Dita Skoumalová, Praha

Vaříme express /03.10.19
Hruškové špičky

Hruškové špičky

Ozdobí každý stůl

Podle receptu Petry Zikmundové ze Šumperka

Všehochuť /03.10.19
Brownies s mořskou solí, kešú a pistáciemi

Brownies s mořskou solí, kešú a pistáciemi

Podle receptu

Sáry Fučíkové z Trutnova

Sladký život /03.10.19
Kris kros koláč s jablky

Kris kros koláč s jablky

Podle receptu 

Katky Blahošové z Krnova

Sladký život /03.10.19
Lilek plněný bulgurem

Lilek plněný bulgurem

Podle receptu

Blanky Pučíkové z Mladé Boleslavi

Škola vaření /02.10.19
Dort divočák

Dort divočák

Aneta Tlačbabová, Jihlava

Všehochuť /02.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama