Reklama
Jelítkový prejt se zelím
Fotogalerie:

Jelítkový prejt se zelím

Jana Svačinová

Brno

Mám nejraději poctivý domácí prejt. Není tak těžké si ho udělat.

Jana Svačinová, Brno

Ingredience

  • 100 g kroupy
  • 3 plátky veka
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádlo
  • sádlo na vymazání pekáče
  • 4 jelítka
  • špetka mletého pepře
  • 3 stroužky česnek
  • trocha mletého kmínu
  • majoránka podle chuti
  • trocha soli
  • 500 g kyzané zelí
  • 1 lžička cukr
  • 400 g brambory

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Kroupy namočíme v míse s vodou a necháme přes noc stát. Druhý den je uvaříme doměkka. Plátky veky namočíme do vody, necháme je chvíli stát a poté vymačkáme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme v pánvi na lžíci sádla dozlatova.
  2. Z jelítek odstraníme střívka, masovou náplň dáme do mísy a smícháme s osmahnutou
    cibulkou, vařenými kroupami a žemlí. Směs ochutíme mletým pepřem, utřeným česnekem, kmínem a majoránkou. Osolíme a směs dobře promícháme.

  3. Připravenou jelítkovou směs dáme do sádlem vymaštěného pekáče a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 30–35 minut.

  4. Mezitím kysané zelí propláchneme studenou vodou a podusíme je v kastrolu na osmahnuté cibulce zhruba 25 minut. Dochutíme podle potřeby trochou cukru a případ-
    ně osolíme.

  5. Brambory uvaříme doměkka. Jelítkový prejt servírujeme s bramborami a se zelím.

Pošli recept! 2/2014 (20.1.2014)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Humrová pomazánka

Humrová pomazánka

Moje babička byla velmi společenská a pravidelné nedělní dýchánky u ní byly ...
Škola vaření /05.12.08
Houskové kulaté knedlíky

Houskové kulaté knedlíky

Tenhle báječný recept mám od babičky.

Ivana Bartušková, Bítovčice

Škola vaření /27.04.15
Staročeská skleněná polévka

Staročeská skleněná polévka

Aneta Bartušková, Bítovčice

Škola vaření /01.02.18
Brambory v závěji

Brambory v závěji

Chutné jídlo za pár korun jistě oceníš.
Anna Kornutová, Hnojník
Škola vaření /19.10.09
Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

Helena Hubková, Jablonec nad Nisou

Škola vaření /14.02.18
Dalmatské čufty

Dalmatské čufty

Když vaříš omáčku k čuftům, přidej do ní 2–3 plátky citronu. Bude jemně...
Škola vaření /01.11.12
 

Nejnovější

Krůtí směs s hlívou

Krůtí směs s hlívou

Anna Fajtová, Praha
Vaříme express /19.02.20
Noky s omáčkou

Noky s omáčkou

Vratilav Horký, Sokolov

Vaříme express /19.02.20
Rychlý jarní salát

Rychlý jarní salát

Jana Baláková, Písek

Zdravě a chutně /19.02.20
Játrové palačinky se sýrovou náplní

Játrové palačinky se sýrovou náplní

Lída Holubová, Pelhřimov

Všehochuť /19.02.20
Snídaně v anglickém stylu

Snídaně v anglickém stylu

Karolína Hrušková, Praha

Všehochuť /19.02.20
Kuřecí čína

Kuřecí čína

Podle receptu

Jindřišky Hájkové z Chrudimi

Všehochuť /19.02.20
Pomalu pečená hovězí kýta v cibuli

Pomalu pečená hovězí kýta v cibuli

Oceníš dokonalou chuť

Robert Nerad


Všehochuť /19.02.20
Novohradský vepřový plátek

Novohradský vepřový plátek

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Za pár korun /18.02.20
Domácí langoše

Domácí langoše

Jaroslava Šrubařová, Bystřice pod Hostýnem

Za pár korun /18.02.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Co je české, to je hezké, a pokud se bavíme o jídle, tak platí spíš výtečné! Vydej se s námi na výlet po naší vlasti a ochutnej krajové speciality nebo si připomeň už zapomenuté pochoutky z dětství. Také nepřehlédni rubriku Poklady ze spíže, kde se dozvíš spoustu zajímavých informací o moravské lahůdce, která dobyla svět.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Užij si svátky bez stresu!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama