Blanka Rašková, Praha
Ingredience
- 4 velká navinulá jablka
- 150 g sušených vypeckovaných švestek
- sůl
- mletý bílý pepř
- na podlití voda
- 4 kroupová jelítka
- 2 lžíce najemno nasekané petrželky
- na vymazání pekáčku tuk
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Omytá jablka zbavíme jádřinců a rozkrájíme na dílky, které ještě překrájíme. Mají-li jablka křehkou slupku, nemusíme je loupat. Švestky překrájíme napolovic.
-
Pekáček vymažeme a dno posypeme smíchaným ovocem, které osolíme, opepříme a mírně podlijeme vodou. Zakrytý pekáček vložíme do trouby a při 200 °C ovoce částečně rozdusíme.
-
Na ovoce rozložíme jelítka, opět zakryjeme a dusíme 15–20 minut. Nakonec poklici sejmeme, teplotu zmírníme na 180 °C a jelítka upečeme dozlatova. Je-li třeba, ovoce mírně podlijeme horkou vodou. Porce rozdělíme na nahřáté talíře a sypeme petrželkou.