Reklama
Jelení kýta s glazovanou mrkví
Fotogalerie:

Jelení kýta s glazovanou mrkví

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Zvěřina má zajímavou, zcela specifickou chuť. Na podzim si jí rádi zpestříme jídelníček. 

Eva Přecechtělová, Chropyně

Ingredience

  • 700 g jelení kýty
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 6 bobulek jalovce
  • 1 citron
  • podle chuti sůl a pepř
  • 1 velká cibule
  • 50 g celeru
  • 80 g másla
  • 50 g slaniny
  • 250 ml červeného vína
  • 30 g hladké mouky
  • 100 g smetany
  • 3 smetany
  • 1 lžíce cukru
  • 2 půlené kompotované hrušky
  • 250 ml suchého bílého vína
  • několik listů salátu
  • podle chuti brusinky

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

400 Kč

Postup přípravy

  1. Kýtu očistíme, odblaníme, osolíme, posypeme rozdrceným kořením a necháme 2 dny v chladu uležet. Pak maso osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou a posypeme pepřem. 

  2. Cibuli nakrájíme, celer nahrubo nastrouháme a zpěníme na másle s rozškvařenou slaninou. Do tohoto základu vložíme plátky masa, osmahneme je po obou stranách a pod poklicí dusíme 10 minut. Pak maso podlijeme červeným vínem a dusíme doměkka. Vyjmeme je a udržujeme v teple. 

  3. Šťávu odpaříme, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme trochou studené vody. Uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 10 minut. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ale dál již nevaříme. Dle potřeby přisolíme.

  4. Mezitím očistíme mrkev, nakrájíme ji a povaříme asi 8 minut v malém množství vody s rozmíchaným cukrem, aby získala sklovitou glazuru. Hrušky prohřejeme v bílém víně. 

  5. Maso upravíme na talíři s listy salátu, půlkou hrušky plněnou brusinkami, mrkví a polijeme omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo noky.


Pošli recept! 11/2015 (4.10.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hvězdy z koblihového těsta

Hvězdy z koblihového těsta

Jsou tak nadýchané, že se na jazyku jen rozplynou.  Hana Fialková, Pardubice
Škola vaření /09.11.16
Hruškový džem

Hruškový džem

Je skvělý do buchet nebo na toasty.

Simona Rašková, České Budějovice

Škola vaření /11.09.16
Sladkokyselé vepřové

Sladkokyselé vepřové

Výborný, šťavnatý a docela zdravý oběd. Naučila jsem se toto jídlo od babičky mého ...
Škola vaření /06.06.13
Velikonoční banánový beránek

Velikonoční banánový beránek

Tento skvělý recept mám od kamarádky a velice nám chutná.

Barbora Gavláková, Havířov

...
Škola vaření /31.03.13
Ostružinový džem

Ostružinový džem

Ostružiny nám rostou na zahrádce, takže je nemusím kupovat. Když uzrají, otrháme je s ...
Škola vaření /19.11.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu