Zvěřina má zajímavou, zcela specifickou chuť. Na podzim si jí rádi zpestříme jídelníček.
Eva Přecechtělová, Chropyně
Ingredience
- 700 g jelení kýty
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 6 bobulek jalovce
- 1 citron
- podle chuti sůl a pepř
- 1 velká cibule
- 50 g celeru
- 80 g másla
- 50 g slaniny
- 250 ml červeného vína
- 30 g hladké mouky
- 100 g smetany
- 3 smetany
- 1 lžíce cukru
- 2 půlené kompotované hrušky
- 250 ml suchého bílého vína
- několik listů salátu
- podle chuti brusinky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kýtu očistíme, odblaníme, osolíme, posypeme rozdrceným kořením a necháme 2 dny v chladu uležet. Pak maso osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou a posypeme pepřem.
-
Cibuli nakrájíme, celer nahrubo nastrouháme a zpěníme na másle s rozškvařenou slaninou. Do tohoto základu vložíme plátky masa, osmahneme je po obou stranách a pod poklicí dusíme 10 minut. Pak maso podlijeme červeným vínem a dusíme doměkka. Vyjmeme je a udržujeme v teple.
-
Šťávu odpaříme, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme trochou studené vody. Uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 10 minut. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ale dál již nevaříme. Dle potřeby přisolíme.
-
Mezitím očistíme mrkev, nakrájíme ji a povaříme asi 8 minut v malém množství vody s rozmíchaným cukrem, aby získala sklovitou glazuru. Hrušky prohřejeme v bílém víně.
-
Maso upravíme na talíři s listy salátu, půlkou hrušky plněnou brusinkami, mrkví a polijeme omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo noky.