Reklama
Jehněčí kýta v bylinkách
Fotogalerie:
 

Jehněčí kýta v bylinkách

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

LUXUSNÍ PEČÍNKA

Z jehněčího masa má hodně z nás trochu obavy. Není to však nutné, jeho příprava vůbec není složitá.


Ingredience

  • svazek svazek bylinek (oregano, rozmarýn, petrželka, máta)
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 kg vykostěné jehněčí kýty
  • na podlití masa drůbeží vývar
  • 150 ml bílého vína

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Nasekané bylinky promícháme se zchladlým rozpuštěným máslem a prolisovaným česnekem. 

  2. krok2

    Omyté a osušené maso dáme na prkénko a nakrojíme v různých částech podle potřeby tak, aby vznikl obdélníkový plát vhodný k rolování.

  3. krok3

    Vzniklý plát potřeme polovinou dobře promíchané bylinkové směsi. Začínáme rolovat a průběžně natíráme bylinkovým máslem.

  4. krok4

    Z masa připravíme balíček, který ovážeme potravinovým provázkem a potřeme zbylou směsí. Zakryjeme fólií a necháme 2 hodiny v chladu.

  5. Potom maso přendáme do pekáčku a při 200 °C pečeme asi 15 minut. Poté snížíme teplotu na 160 °C, přiklopíme poklicí a za občasného otáčení a podlévání vývarem pečeme asi 3 hodiny. Pozor, podléváme mírně, aby pečeně neplavala.

  6. Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Šťávu a tuk přelijeme do kastrolku, přivedeme k varu, zalijeme vínem, prošleháme a vaříme 5–7 minut. Šťávu dochutíme solí, pepřem a vrátíme do ní zpět maso, které zbavíme provázku a ostrým nožem nakrájíme na plátky.

Tip redakce

CO PODÁVAT K JEHNĚČÍ KÝTĚ


Pečené nové brambory (pro 4 osoby):
• 800 g nových malých brambor
s tenkou slupkou • 2 lžíce másla • 1 lžíce oleje
• sůl podle chuti • trocha čerstvě drceného pepře


Brambory důkladně omyjeme, vydrhneme kartáčkem a vložíme do vroucí vody. Vaříme asi
8 minut, potom vodu slijeme. Každou bramboru shora nařízneme. Urovnáme je do pekáče,
přelijeme rozpuštěným máslem promíchaným s olejem, osolíme a opepříme. V předehřáté
troubě pečeme při 180 °C asi 25 minut.

Pošli recept! 4/2017 (9.3.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Staročeský kuba

Staročeský kuba

Kdysi se prý k tomuto jídlu podávaly švestky nakládané nakyselo podobně jako ...
Škola vaření /27.11.16
Mřížkový dezert s tvarohovou náplní

Mřížkový dezert s tvarohovou náplní

Olga Šimperová, Rajhrad

Škola vaření /10.01.18
Sladká rýže s ovocem

Sladká rýže s ovocem

Dá se jíst teplá, ale já ji mám raději vychlazenou.

Alice Nováčková, Kladno

Škola vaření /13.05.17
Sejkory

Sejkory

Když máme velké brambory, pečeme sejkory.

Zuzana Holá, Semily

Škola vaření /19.01.16
Marmeládová směska

Marmeládová směska

Babička vždy říkala‚ že nejlepší marmeládu připravíme ze směsi letního ovoce.
...
Škola vaření /19.11.10
Plněný zelný list v rajské omáčce

Plněný zelný list v rajské omáčce

Připraveno podle receptu

Zity Matouškové z Pardubic

Škola vaření /03.02.18
 

Nejnovější

Mleté maso pod peřinkou

Mleté maso pod peřinkou

Renata Hrnčiříková, Slavičín
Škola vaření /23.06.18
Fritovaná zelenina v těstíčku

Fritovaná zelenina v těstíčku

Bude chutnat i dětem

Podle receptu Terezy Andělové z Chrudimi

Vaříme express /23.06.18
Zapékané nové brambory

Zapékané nové brambory

Vlasta Michalcová, Plzeň

Vaříme express /23.06.18
Pikantní kuřecí čína

Pikantní kuřecí čína

Soňa Rybářová, Litoměřice

Vaříme express /23.06.18
Kuřecí špízy s patizonem

Kuřecí špízy s patizonem

Andrea Nowaková, Bohumín

Všehochuť /23.06.18
Bramborový salát s koprem

Bramborový salát s koprem

Je skvělý i bez masa

Podle receptu Stanislavy Fiřtové z Otrokovic

Všehochuť /23.06.18
Smetanovo-tvarohový borůvkový dezert

Smetanovo-tvarohový borůvkový dezert

Určitě neodoláš

Podle receptu Kateřiny Tiché z Kolína

Sladký život /23.06.18
Paprika s rýžovou směsí

Paprika s rýžovou směsí

Martina Mináriková, Dvůr Králové nad Labem

Za pár korun /22.06.18
Slívový kompot

Slívový kompot

Týna Nikodémová, Děčín

Škola vaření /22.06.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama