„Jabkance“
Fotogalerie:

„Jabkance“

Miroslava Kejvalová

Česká Třebová

Dřív se v našem kraji bramborám říkalo jablka.

Miroslava Kejvalová, Česká Třebová

Ingredience

  • 10 střední brambory (salátová odrůda)
  • trocha soli
  • 1 tvaroh
  • dle chuti cukr
  • 50 g máslo
  • 100 ml smetana
  • na posypání a omaštění máslo a cukr

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a ještě teplé nastrouháme najemno, případně umeleme. Do namletých brambor nepřidáváme žádnou mouku ani žádnou další ingredienci, pouze je  osolíme. Těsto dále zpracováváme ručně, případně vařečkou jako kynuté těsto, až se spojí a je jako gumové.


  2. Smícháme tvaroh s cukrem, máslem a smetanou, aby nebyl řídký, spíše hustý. Těsto  podsypané hladkou moukou po částech vyválíme na půl centimetru tloušťky a vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Ta naplníme tvarohovou směsí a pak přehneme.

  3. Tyto taštičky se nasucho pečou na teflonové pánvi (nepodmašťujeme!). Dříve se jabkance pekly na plátech kamen.
Teprve po upečení se jabkance mastí rozpuštěným máslem a hojně sypou moučkovým cukrem.


Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (20.8.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Karásky

Karásky

Tradiční dobrota z kynutého těsta. Martina Antalová, Odolena Voda
Škola vaření /17.12.12
Zelňáky plněné mletým masem

Zelňáky plněné mletým masem

Když k nám má přijet sestra se svými třemi syny, předem vím, co si objednají k obědu....
Škola vaření /28.10.12
Voňavá zlatíčka pro děti

Voňavá zlatíčka pro děti

Moje vnučky jim říkají zlatíčka. Jsou to sice jen ‚‚obyčejné‘‘ šišky, ale ...
Škola vaření /27.10.08
Chlebové bochánky s ořechy

Chlebové bochánky s ořechy

Mám dvě školou povinné děti, takže vařit musím skutečně denně. Dobře vím, co mají...
Škola vaření /29.03.10
Zelňáky

Zelňáky

Bochánky v troubě posypu ještě kmínem nebo mákem.
Jana Niemcová, Třinec
Škola vaření /29.12.10
Tvarohové pletýnky

Tvarohové pletýnky

Dobrá svačinka k odpolednímu čaji.
Milada Pelikánová,
Moravské Budějovice
Škola vaření /28.02.10
 

Nejnovější

Kachna v šouletu

Kachna v šouletu

Klasika, na kterou se zapomíná. Tomáš Mika, Brno
Škola vaření /30.06.16
Kuřecí plátky s nivou

Kuřecí plátky s nivou

Originální a snadná úprava kuřecího masa  s použitím zázvoru, ...

Škola vaření /30.06.16
Tetiččina bábovka

Tetiččina bábovka

Piškot se s jahodami skvěle doplňuje. Když jsou po ruce, přidám i borůvky.

...

Škola vaření /30.06.16
Řízky s parmazánovou krustou a citronovo-bramborovou kaší

Řízky s parmazánovou krustou a citronovo-bramborovou kaší

Parmazán eidamem nenahradíš, to je marné.

Kristýna Mařasová, Uherský Brod

Všehochuť /30.06.16
Kakaové muffiny se šlehačkou

Kakaové muffiny se šlehačkou

Ke kávě chutnají ještě teplé opravdu skvěle.

Milena Opavová, Náchod

Všehochuť /30.06.16
Překvapení s čepicí

Překvapení s čepicí

Úžasně voňavá dobrůtka.

Hana Medojídková, Slavkov

Za pár korun /29.06.16
Pánev s mrkví a paprikou

Pánev s mrkví a paprikou

Jednoduché a velmi chutné jídlo.

Lenka Kudrnová, Nejdek

Škola vaření /29.06.16
Cibulové dalamánky

Cibulové dalamánky

Nejlepší jsou ještě teplé. Chutnají jen tak s máslem nebo jako křupavá příloha ...

Škola vaření /29.06.16
Cuketová omáčka s kapií

Cuketová omáčka s kapií

Hodí se k těstovinám i ke grilovanému masu.

Andrea Lacková, Znojmo

Zdravě a chutně /29.06.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1607

Ovocné pečení

Období, na které jsme se těšili skoro celý rok je tady. Léto je v plném proudu!

více
bajecne-dobroty_smal

Báječné dobroty

Extra speciál Báječné dobroty je v prodeji! Nenechte si ujít to nejlepší z časopisu Pošli recept!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama