Reklama
Hvězdy z koblihového těsta
Fotogalerie:

Hvězdy z koblihového těsta

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Jsou tak nadýchané, že se na jazyku jen rozplynou. 

Hana Fialková, Pardubice

Ingredience

  • 250-300 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 g tuku (hera + sádlo)
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • podle chuti citronová kůra
  • na smažení olej
  • dle chuti a uvážení zdobení

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

75 Kč

Postup přípravy

  1. Nejprve připravíme kvásek. V kastrůlku lehce nahřejeme polovinu mléka – mělo by být teplé jen tak, abychom v něm dokázali udržet prst. Pak do něj rozdrobíme droždí. Z již odvážených surovin na těsto odejmeme dvě lžíce cukru a dvě lžíce mouky, zamícháme je do mléka a necháme kvásek vzejít. 

  2. Hladkou a polohrubou mouku, cukr, vejce i žloutek, přepuštěný tuk, sůl, rum a citronovou kůru rozmícháme v hluboké zadělávací míse a pak opatrně vmícháme kvásek. Těsto vypracováváme ručně nebo elektrickým hnětačem. Postupně do něj přiléváme zbylé mléko, až zvláční a přestane se lepit ke stěnám mísy. Hotové těsto necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.

  3. Nakynuté těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme je na plát silný asi 2 cm. Z něj pak tvořítkem na perníčky vykrajujeme hvězdy, které necháme ještě asi 30 minut kynout.

  4. Vykrájené hvězdy usmažíme dozlatova ve velkém hrnci. Vrstva oleje by měla být dostatečně vysoká – hvězdy by v něm měly plavat, aby se nepřichytily ke dnu hrnce a nepřipálily se. Usmažené hvězdy položíme na papírový ubrousek.

  5. Hotové hvězdy zdobíme čokoládou, čokoládovými hrudkami, nebo můžeme jen obalit v cukru. Výborné jsou i s marmeládou a tvarohem.


Pošli recept! - Speciál - Podzimní pečení (21.10.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Růženčiny šunkofleky

Růženčiny šunkofleky

Babička Růženka flíčky dělala z vlastního nudlového těsta. Karel Švec, Brno
Škola vaření /13.06.15
Okurkové řezy s mrkví

Okurkové řezy s mrkví

Tento recept používám už dlouhá léta, všichni moje okurky chválí.

Petr Dudek, ...

Škola vaření /22.08.16
Vepřové srdce na smetaně

Vepřové srdce na smetaně

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /30.07.18
Králík pečený v pytli

Králík pečený v pytli

Zkus pečicí fólii

Olga Malá, Praha

Škola vaření /20.03.19
Hovězí vývar

Hovězí vývar

Máme rádi hutné, ale zároveň zdravé zeleninové polévky.

Jana ...

Škola vaření /14.06.17
Ostružinová marmeláda

Ostružinová marmeláda

Zajdi do lesa a ušetříš

Podle receptu Markéty Novotné z Turnova

Škola vaření /05.08.18
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu