Podle receptu Evy Darebové z Písek
Ingredience
- 2 kg drobnějších tvrdších hrušek
- 1/4 sáčku kyseliny citronové
- 400 g zavařovacího cukru
- 1 l vody
- 250 g zeleného hroznového vína
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hrušky oloupeme nebo je důkladně omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme stopky a okvětí. Kulatým tvořítkem vypíchneme jádřince.
-
Vložíme je do vody s kyselinou citronovou, přisypeme cukr a společně dusíme 10 minut na mírném ohni, až začnou sklovatět. Bobulky vína omyjeme.Půlky hrušek přendáme spolu s vínem do čistých, suchých zavařovacích sklenic.
-
Potom je zalijeme teplým cukerným roztokem. Důkladně zavíčkujeme. Sterilujeme při 90 °C 30 minut. Zavařené sklenice necháme vychladnout při pokojové teplotě.