Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1608 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 20 g
Tuky 109 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný způsob, jak si pochutnat na zmražených houbách! Pokud máte kamna s troubou, dejte vše do římského hrnce a nechte ho pracovat za vás.

Suroviny

houby 2 hrsti
sušené, lze nahradit 250 g mražených hub
mléko 1 hrnek
k namočení sušených hub
středně velká, oloupaná, nakrájená
rostlinný olej 3 PL
jemný
hovězí maso 4 plátky
každý cca 180g, z kýty, plece nebo kližky
sůl
pepř
na dochucení
majoránka (drhnutá)
na dochucení, nemusí být
prohnětená s trochou hladké mouky

Postup

1

Klasická metoda

  • Sušené houby namočte zhruba na hodinu do vlažného mléka, zmražené nechte trochu povolit.
  • Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku, shrňte ji trochu stranou a po obou stranách opečte v oleji naklepané plátky masa.
  • Přidejte scezené sušené nebo mražené houby, promíchejte, přidejte sůl, pepř a kmín.
  • Snižte plamen, kastrol přikryjte a maso duste zhruba hodinu. Pokud se šťáva příliš vysmaží, podlijte trochou vody.
  • Až maso změkne, nechte ve šťávě rozpustit máslo s moukou a případně dochuťte majoránkou.
  • Krátce povařte, aby omáčka zhoustla.
2

Metoda v římském hrnci

  • Hrnec předem namočte do studené vody, stačí na deset minut.
  • Do spodní části rozložte ­cibuli a houby, na ně dejte plátky masa, zakáp­něte olejem, osolte a okořeňte. Hrnec přikryjte, vložte do studené trouby, zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. (Pokud topíte v kamnech na dřevo, předem otevřte dvířka trouby. Nebudete tak riskovat, že hrnec praskne.)
  • Asi po půl hodině zkontrolujte, zda maso pustilo dostatek šťávy; pokud ne, dolijte trochou vody, ale obvykle to není třeba.
  • Maso v římském hrnci duste zhruba hodinu a půl, ale pokud používáte stará kamna na dřevo, můžete pekáč nechat v troubě až do rána. Když přestanete přikládat, kamna pomalu chladnou a maso se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, takže báječně zkřehne. Vždy však zkontrolujte množství šťávy, i v římském hrnci se maso ­může ­připéci.
  • a závěr opět vmíchejte moučnou ­kuličku a nechte ji rozpustit a zahustit šťávu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

29.07.2008 12:19
nebudete možná věřit, ale hovězí na houbách je naprosto božské, když si na plátky dáte domácí tatarku :)
04.09.2007 20:32
Recept se nachází v č.4/06, str.44

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč