Omáčky moje babička umí – její křenové se žádná jiná nevyrovná.
Zita Vojtíšková, Strakonice
Ingredience
- 1 kg hovězího zadního masa
- 2 lžičky soli
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička pepře
- 2 cibule
- 250 g křenu
- 400 ml smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- kousek másla na jíšku na zjemnění omáčky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hovězí maso omyjeme a vložíme v celku do chladné vody, přidáme sůl, pepř, kmín, nové koření, bobkový list a necháme na mírném plameni vařit doměkka (trvá to asi 2 hodiny). Pokud chceme vaření zkrátit, můžeme použít tlakový hrnec, pak stačí maso vařit asi 1 hodinu. Když je maso měkké, vyndáme je a nakrájíme na plátky, vývar schováme na omáčku.
-
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno, křen očistíme a nastrouháme. Připravíme si jíšku: nakrájenou cibuli necháme zezlátnout na lžíci másla, poprášíme třemi lžícemi hladké mouky a necháme krátce osmažit. Jíšku zalijeme vývarem z masa, mouku pořádně provaříme (mouka by se měla vařit vždy minimálně 20 minut, aby byla lépe stravitelná), přidáme smetanu, křen, trochu másla a podle chuti dosolíme. Pokud chceme mít omáčku opravdu jemnou, můžeme ji rozmixovat.
-
Do omáčky přidáme maso a pár minut ještě společně povaříme, aby se maso prohřálo. Podáváme s houskovým knedlíkem.