Reklama
Fořtovská roštěná
Fotogalerie:

Fořtovská roštěná

Pavel Zahradník

Příbram

Hovězí maso mám moc rád. Když se dobře připraví, je to lahůdka. Tuto roštěnou dělávala moje babička Boženka.

Pavel Zahradník, Příbram

Ingredience

  • 500 g hovězí roštěnec
  • 3 lžíce plnotučná hořčice
  • 25 g hladká mouka
  • 75 g tuk
  • 100 ml mléko
  • 150 ml smetana na vaření
  • 50 ml bílé víno
  • 75 g slanina
  • 225 g žampiony
  • 100 g sterilované okurky
  • 100 g sterilovaný hrášek
  • 4 kuličky nové koření
  • 3 bobkové listy
  • podle potřeby sůl a pepř

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

220 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Opláchnutý roštěnec nakrájíme přes vlákno na plátky, které mírně naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, posypeme moukou a opečeme z obou stran na dvou třetinách tuku.

  2. krok2

    Opečené plátky vyjmeme, ve zbylém tuku osmahneme mouku dorůžova, zalijeme vodou, rozšleháme, dobře provaříme a přecedíme na opečené plátky roštěnky. Přidáme nové koření a bobkový list a pod poklicí dusíme doměkka.

  3. Měkké roštěnky vyjmeme a uchováme v teple. Do šťávy přidáme mléko a smetanu, povaříme a ochutíme bílým vínem.

  4. krok4

    V jiné pánvi na zbylém tuku částečně rozpustíme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájené žampiony, na nudličky nakrájené sterilované okurky a nakonec sterilovaný hrášek. Vše krátce podusíme. Roštěnky vrátíme do smetanové omáčky, přidáme směs zeleniny, hub a slaniny a společně ještě chvíli podusíme.

  5. Jako přílohu podáváme houskový knedlík, ale vhodná je i rýže nebo těstoviny.

Pošli recept! 5/2013 (3.4.2013)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hruškový džem

Hruškový džem

Je skvělý do buchet nebo na toasty. Simona Rašková, České Budějovice
Škola vaření /11.09.16
Dýňový kompot

Dýňový kompot

V loňském roce mě překvapila naše úroda dýní, tak jsem si nechala poradit, co ...

Škola vaření /05.08.16
Bramboráky s křenovou omáčkou

Bramboráky s křenovou omáčkou

Jídlo je příjemnou obměnou klasického bramboráku s pikantní ostřejší chutí křenu.
Škola vaření /17.11.08
Krůtí roláda s rozmarýnem

Krůtí roláda s rozmarýnem

Rozmarýn maso krásně ovoní.

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /29.10.14
Bůčková roláda

Bůčková roláda

Do nádivky přidej nasekanou petrželku.
Jana Remková, Orlová-Lutyně
Škola vaření /11.09.12
Banánová bábovka s jogurtem

Banánová bábovka s jogurtem

Vylepšená klasika

Podle receptu Renaty Válkové z Kroměříže

Škola vaření /23.10.18
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu