Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dukátové buchtičky s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 96
Do 90 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7283 kcal
Bílkoviny 233 g
Sacharidy 546 g
Tuky 435 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušeno! Dukátové buchtičky s krémem jsou jako návrat do dětství. Není možné je nemilovat. Lze je podávat také s řidším vanilkovým pudinkem, ale věřte, že žloutkový krém má své kouzlo. Jestli s ním nemáte žádné zkušenosti, o recept i jeho přípravu se s vámi rádi podělíme.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné
+ na vysypání pracovný plochy
vejce 2 ks
z poloviny citronu
olej 200 ml
+ 2 lžíce na obalení
sůl 1 špetka
Na žloutkový krém
mléko 750 ml
rum 2 PL
nemusí být

Postup

1

Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít do pěny (kvásek).

2

Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vajíčkem, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto.

3

Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky.

4

V misce je potřete olejem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple půl hodiny kynout.

5

Pak je v troubě předehřáté na 180 stupňů upečte do červena; trvá to dvacet pět až třicet minut.

6

Mezitím uvařte krém. Svařte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a nechte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat; pak přeceďte.

7

Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka.

8

Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Míchejte na mírném ohni deset minut, aby krém zhoustl jako řídký pudink. Pozor, nesmí se vařit! Dochuťte rumem.

9

Ještě teplým krémem přelijte horké buchtičky a hned podávejte.

Proč krém?

  • Vanilka vám provoní celý byt a sametově jemná chuť vás katapultuje do sedmého nebe a výš.
  • Vrátíte se k původnímu receptu – a my se s vámi klidně vsadíme, že budete nadšeni!

Proč pudink?

  • Někdy není času nazbyt, a pak se rychlá a plnohodnotná alternativa žloutkového krému víc než hodí.
  • Uděláte radost chuťové paměti, která občas zatouží po jídle, jež dávno znáte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

07.04.2009 12:13
Chtěla bych se zeptat, jestli místo vanilkových lusků nestačí vanilková esence? díky za odpověď :)
10.04.2009 12:29
Já osobně mám recept na krém od své babičky, která se inspirovala u Sandtnerové a trochu ho upravila. A babi nikdy do něj nedávala alkohol, který tu jemnou chuť jen zabije. Takže nejlepší je pro 4 osoby 1,5 kelímku smetany ke šlehání, 3 žloutky a zrníčka z poloviny vanilkového lusku, mírně povařit do jemného krémového zhoustnutí. Hustota je jako velmi řídký pudink . Je to krémová omáčka, ne ten škrobový polopudink ze socialistických jídelen. V dobách nouze se smetana kombinovala s mlékem, aby se dala dosladit vanilinovým cukrem a nebyla ještě přeslazená, jestli se přidávaly navíc žloutky, to si nepamatuju. Každopádně pravá vanilka z krému udělá královské jídlo.
01.01.2009 18:08
Výborný recept, buchtičky nadýchané. Měla jsem obavy, za bude kynutí na plechu stačit, tak jsem pro jitotu nechala kynout těsto po zadělání.
12.09.2008 09:55
Cim sa da nahradit rum? Bez rumu je to trochu nevyrazne, ale kedze mame doma epileptika, ziadny alkohol pouzit nemozem.
15.10.2008 13:26
...v tomto i jiných případech (polevy...) je rumová esence. Několik kapek puding provoní ještě lépe než rum :-)
13.08.2008 16:02
delali jsme je dnes k obedu a opravdu super, dvakrat jsem si pridaval ;o)
07.11.2007 19:44
Jak můžete dávat recept se syrovými žloutky? Tím povařením se případné salmonely nezničí. Ještě doporučení, že je to vhodné obzvlášť pro děti!!!!!!! jen nevěřícně kroutím hlavou
07.11.2007 23:00
Milá Květo,vám nestačí povaření oněch žloutků deset minut? Já myslím,že je to dostačující :-)
08.11.2007 19:59
Milá Naďo, dovolte, abych se Květy zastala, vždyť v receptu se vysloveně píše: POZOR, NESMÍ SE SE VAŘIT! Tudíž salmonely se dost pravděpodobně nezničí. Proto jsem ještě neměla odvahu tenhle recept vyzkoušet, i když vypadá velice lákavě :(((
31.12.2007 11:05
Milé dámy, co se krému týče- nesmí se vařit, avšak pro zničení salmonely a jiných bakterií postačí zahřát krém ve vodní lázni na 75 st.C po dobu 10 minut. Jinak pro větší bezpečnost na 79,4 st.C, kdy se jedná o pasterizaci... Mějte se fine:-)

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč