Chceš-li ještě ovocnější chuť, přidej podmáslí s příchutí.
Lucie Dolejší, Kroměříž
Ingredience
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- 180 g cukru krupice
- 1 vejce
- 250 ml podmáslí
- 125 ml oleje
- Náplň:
- 300 g jahod
- 100 g cukru krupice
- 1 lžíce škrobu
- na posypání cukr moučka
- Drobenka:
- 150 g hrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 75 g másla
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku prosejeme s práškem do pečiva. V jiné míse utřeme cukr s vejcem do světle žluté pěny. Vsypeme prosátou mouku a vlijeme podmáslí s olejem.
-
Vše zpracujeme na vláčné těsto, které rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím
papírem. -
Jahody odstopkujeme, omyjeme a nakrájíme na plátky, prosypeme je cukrem a škrobem, aby
pustily šťávu. Těsto na plechu pokryjeme osušenými plátky jahod. -
Do mísy vsypeme mouku, cukr a máslo nakrájené na menší kousky. Vše propracujeme pomocí
prstů na jemnou drobenku. Tu potom rovnoměrně rozprostřeme na koláč. -
Vložíme ho do trouby předehřáté na 200 °C a necháme péct do zezlátnutí drobenky, přibližně
30 až 45 minut. Jestli je koláč upečený, poznáme tak, že do něj píchneme špejlí. Pokud na ní neulpí vlhké drobečky, je hotový. Před podáváním ještě moučník posypeme jemným cukrem na ozdobu.