Reklama
Domácí tlačenka
Fotogalerie:

Domácí tlačenka

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

K tradicím u nás chováme respekt i sympatie.

Ladislav Vesecký, Zlaté Hory

Ingredience

  • 1/2 vepřové hlavy
  • 5 vepřových nožiček
  • 1 kg vepřových kůží
  • 1 kg vepřového plecka
  • 1 vepřové srdce
  • 2 vepřové jazyky (může být i kuřecí nebo králičí maso)
  • 2 stroužky česneku
  • dle chuti bobkový list, pepř, nové koření, sůl a majoránka
  • podle potřeby tlačenkový papír

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Všechny masové ingredience očistíme, omyjeme a dáme do dvou hrnců. Do každého přidáme asi 3 bobkové listy, nové koření, opepříme, přidáme česnek pokrájený na plátky a osolíme. Dolijeme vodou a vaříme asi 2,5–3 hodiny na mírném ohni. Maso musí být dokonale měkké.

  2. Uvařené maso dáme do větší mísy a necháme vychladnout. Pak je obereme od kostí a překrájíme na menší kousky. Polovinu kůží rovněž pokrájíme a druhou polovinu pomeleme na strojku. Pak vše přidáme do mísy s masem.

  3. Do masa prolisujeme česnek, vydatně je opepříme a osolíme a přidáme majoránku rozetřenou v dlani. Potom do většího síta vložíme starší utěrku nebo jinou strukturovanou látku a vývar z masa přecedíme do masa. Látku používáme proto, aby byla tlačenka po vychladnutí krásně irá. Soli a pepře se nebojte, namíchaná masová směs musí být mírně přesolená i přepepřená. Varem se vše samo upraví do správné chuti.

  4. Směsí naplníme tlačenkový papír, nejlépe se nalévá čajovým hrnkem. Pak konec tlačenkového papíru mírně otočíme, pevně přitáhneme až k masu, aby uvnitř nezůstal vzduch, a zavážeme. Masovou směs můžeme také rovnou dát i do skleniček a zavařit. Tlačenku v papíře vložíme do hnce s horkou vodou, přikryjeme a alespoň 2,5 hodiny vaříme na mírném ohni, aby tlačenka po čase nezačala kvasit. Stejnou dobu vaříme tlačenku i ve skleničkách. Pak ji dáme na chladné místo a průběžně otáčíme. Nakonec vše uložíme do lednice.

Pošli recept! - Speciál - Levná kuchařka (20.1.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kvašáky

Kvašáky

Lenka Zimková, Francova Lhota
Škola vaření /25.07.18
Ostružinový džem

Ostružinový džem

Ostružiny nám rostou na zahrádce, takže je nemusím kupovat. Když uzrají, otrháme je s ...
Škola vaření /19.11.10
Bochníčková bramboračka

Bochníčková bramboračka

Apolena Hovorková, Jičín

Škola vaření /28.06.18
Kapr načerno

Kapr načerno

Vyzkoušej staročeskou specialitu.

Dagmar Vašíková, Brno

Škola vaření /04.12.13
Houbové kyselo

Houbové kyselo

Kvásek si musíme udělat pár dní předem.

Jana Součková, Praha

Škola vaření /13.02.14
Kachna na jablkách se zelím

Kachna na jablkách se zelím

Připrav si pochutnání na neděli nebo na sváteční den. S jablky nemá ...

Škola vaření /22.06.16
 

Nejnovější

Pečený hovězí guláš

Pečený hovězí guláš

Podle receptu Ivany Bláhové ze Sušice
Škola vaření /04.10.19
Kakaové kostičky

Kakaové kostičky

Miroslav Vorel, Litvínov

Všehochuť /04.10.19
Potahovaný dort

Potahovaný dort

Podle receptu Soni Michalové z Hodonína

Sladký život /04.10.19
Noky s houbami

Noky s houbami

Dita Skoumalová, Praha

Vaříme express /03.10.19
Hruškové špičky

Hruškové špičky

Ozdobí každý stůl

Podle receptu Petry Zikmundové ze Šumperka

Všehochuť /03.10.19
Brownies s mořskou solí, kešú a pistáciemi

Brownies s mořskou solí, kešú a pistáciemi

Podle receptu

Sáry Fučíkové z Trutnova

Sladký život /03.10.19
Kris kros koláč s jablky

Kris kros koláč s jablky

Podle receptu 

Katky Blahošové z Krnova

Sladký život /03.10.19
Lilek plněný bulgurem

Lilek plněný bulgurem

Podle receptu

Blanky Pučíkové z Mladé Boleslavi

Škola vaření /02.10.19
Dort divočák

Dort divočák

Aneta Tlačbabová, Jihlava

Všehochuť /02.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama