Reklama
Domácí nakládané zelí
Fotogalerie:

Domácí nakládané zelí

Mirka Vachová

Dobříš
Kysané zelí obsahuje spoustu vitaminů, které jsou pro nás v období chřipek velmi důležité.
Mirka Vachová, Dobříš

Ingredience

  • 5 kg zelí
  • 150 g mrkev
  • 250 g jablka
  • 10 g sůl
  • 5 g semínka kopru
  • 3–4 bobkový list

Doba přípravy

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Hlávky zelí očistíme, opláchneme a nakrouháme (nakrájíme) na tenké proužky. Košťály odstraníme. Nakrouhané zelí smícháme se solí, koprem a kmínem.
  2. krok2 Přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a několik bobkových listů. 
  3. krok3 Zelnou směs vkládáme do sterilních nádob a dobře upěchujeme. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháme prostor, aby šťáva během kvašení nepřetékala.
  4. Povrch (ne nádobu) připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna a důkladně zatížíme. Podle toho, jak je nádoba se zelím velká, ji necháme 1 až 2 dny v teple (v 18 °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8–10 °C) k dalšímu kysání.
  5. Zpočátku můžeme zelí (sterilním nástrojem) opakovaně stlačovat (napomáhá to kvašení). Povrch zelí musí být celou dobu přípravy i přechovávání zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije (šťáva vzniká sama během kvašení).
  6. Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, můžeme ji nahradit převařenou a vychlazenou slanou vodou (20 g soli na 1 l).
    Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji ihned odstranit. Pracujeme pouze s čistými nástroji!

Pošli recept! 11/2009 (14.10.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Králík na šalvěji

Králík na šalvěji

Podle receptu Lukáše Čapka z Frýdku-Místku
Škola vaření /21.03.19
Křehký koláč s brusinkami

Křehký koláč s brusinkami

Moučníky z křehkého těsta byly specialitou mojí babičky. Mřížkový koláč se dá ...
Škola vaření /25.08.09
Karbanátky s kapustou

Karbanátky s kapustou

Typicky podzimní oběd, servíruj ho s kompotem.

Kateřina Svobodová, Jindřichův Hradec

Škola vaření /19.04.16
Tetiččina bábovka

Tetiččina bábovka

Piškot se s jahodami skvěle doplňuje. Když jsou po ruce, přidám i borůvky.

...

Škola vaření /30.06.16
Odpalované švestkáče

Odpalované švestkáče

Květa Kroupová, Praha

Škola vaření /10.08.18
Krůtí roláda s rozmarýnem

Krůtí roláda s rozmarýnem

Rozmarýn maso krásně ovoní.

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /29.10.14
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu