Reklama
Domácí nakládané zelí
Fotogalerie:

Domácí nakládané zelí

Mirka Vachová

Dobříš
Kysané zelí obsahuje spoustu vitaminů, které jsou pro nás v období chřipek velmi důležité.
Mirka Vachová, Dobříš

Ingredience

  • 5 kg zelí
  • 150 g mrkev
  • 250 g jablka
  • 10 g sůl
  • 5 g semínka kopru
  • 3–4 bobkový list

Doba přípravy

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Hlávky zelí očistíme, opláchneme a nakrouháme (nakrájíme) na tenké proužky. Košťály odstraníme. Nakrouhané zelí smícháme se solí, koprem a kmínem.
  2. krok2 Přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a několik bobkových listů. 
  3. krok3 Zelnou směs vkládáme do sterilních nádob a dobře upěchujeme. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháme prostor, aby šťáva během kvašení nepřetékala.
  4. Povrch (ne nádobu) připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna a důkladně zatížíme. Podle toho, jak je nádoba se zelím velká, ji necháme 1 až 2 dny v teple (v 18 °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8–10 °C) k dalšímu kysání.
  5. Zpočátku můžeme zelí (sterilním nástrojem) opakovaně stlačovat (napomáhá to kvašení). Povrch zelí musí být celou dobu přípravy i přechovávání zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije (šťáva vzniká sama během kvašení).
  6. Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, můžeme ji nahradit převařenou a vychlazenou slanou vodou (20 g soli na 1 l).
    Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji ihned odstranit. Pracujeme pouze s čistými nástroji!

Pošli recept! 11/2009 (14.10.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Vydatný kuřecí vývar s drožďovými knedlíčky

Vydatný kuřecí vývar s drožďovými knedlíčky

Výborná polévka má být základem oběda. Dana Hlavatá, Písek
Škola vaření /29.03.10
Bramborový knedlík s paprikovým zelím

Bramborový knedlík s paprikovým zelím

Trochu neobvyklý, ale výborný recept na zelí.
Petra Papežová, Teplice
Škola vaření /14.11.11
Zapečený tuřín s vejci a sýrem

Zapečený tuřín s vejci a sýrem

Z tuřínu se dají zužitkovat jak bulvy, tak i listy, z nichž je výborný salát.

Eliška...

Škola vaření /22.09.16
Výtečné koláčky

Výtečné koláčky

Pekla je moje babička na vesnici ke svatbám.
Jana Machová, Nepomuk
Škola vaření /22.01.09
Kobližky babičky Věrky

Kobližky babičky Věrky

Máme je rádi bez náplně, dají se však plnit povidly, marmeládou a dokonce ...

Škola vaření /19.07.16
Vaječný koňak

Vaječný koňak

Dělám ho v říjnu, aby stihl odležet.
Ivana Bartušková, Luka
Škola vaření /20.02.12
 

Nejnovější

Noky od mé maminky

Noky od mé maminky

Pokaždé byly skvělé teplé k obědu i studené ke svačině. Radim Nový, Jáchymov...
Škola vaření /18.08.17
Hamburger s překvapením

Hamburger s překvapením

Ráda používám i plísňový sýr, jako je třeba niva. Masíčko pak dostane ...

Vaříme express /18.08.17
Zapečený chléb s brokolicí

Zapečený chléb s brokolicí

Líp se pokrm připravuje ze staršího chleba.

Božena Peřinová, Luka nad ...

Vaříme express /18.08.17
Cuketové placičky

Cuketové placičky

Nádherně voní už při smažení.

Petra Geletičová, Sloupno

Vaříme express /18.08.17
Mletý steak na zelenině

Mletý steak na zelenině

Svěží křehká zelenina a šťavnaté plátky mletého masa tvoří jednoduchý, ...

Vaříme express /18.08.17
Club Sandwich

Club Sandwich

Prima americká pochoutka.

Veronika Čiperová, Týn nad Vltavou

Všehochuť /18.08.17
Tartaletky s ovocem

Tartaletky s ovocem

Má rodina vždy ocení, když dostanou po obědě malý dezert ve své vlastní ...

Sladký život /18.08.17
Květákový salát

Květákový salát

Pro dietnější variantu nahraď majolku jogurtem.

Naďa Indruchová, Valašské ...

Za pár korun /17.08.17
Zapečené žampiony

Zapečené žampiony

Pokud chceš, aby byly porce větší, kup si místo klasických žampiony portobello.

...

Vaříme express /17.08.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1708_smal

Prázdninová kuchařka

Letní prázdniny jsou nejhektičtějším obdobím v roce. Cesty, návštěvy a výlety jsou na denním pořádku..

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama