Reklama
Domácí nakládané zelí
Fotogalerie:

Domácí nakládané zelí

Mirka Vachová

Dobříš
Kysané zelí obsahuje spoustu vitaminů, které jsou pro nás v období chřipek velmi důležité.
Mirka Vachová, Dobříš

Ingredience

  • 5 kg zelí
  • 150 g mrkev
  • 250 g jablka
  • 10 g sůl
  • 5 g semínka kopru
  • 3–4 bobkový list

Doba přípravy

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Hlávky zelí očistíme, opláchneme a nakrouháme (nakrájíme) na tenké proužky. Košťály odstraníme. Nakrouhané zelí smícháme se solí, koprem a kmínem.
  2. krok2 Přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a několik bobkových listů. 
  3. krok3 Zelnou směs vkládáme do sterilních nádob a dobře upěchujeme. Přebytečnou šťávu odléváme. V nádobě necháme prostor, aby šťáva během kvašení nepřetékala.
  4. Povrch (ne nádobu) připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna a důkladně zatížíme. Podle toho, jak je nádoba se zelím velká, ji necháme 1 až 2 dny v teple (v 18 °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8–10 °C) k dalšímu kysání.
  5. Zpočátku můžeme zelí (sterilním nástrojem) opakovaně stlačovat (napomáhá to kvašení). Povrch zelí musí být celou dobu přípravy i přechovávání zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije (šťáva vzniká sama během kvašení).
  6. Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, můžeme ji nahradit převařenou a vychlazenou slanou vodou (20 g soli na 1 l).
    Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji ihned odstranit. Pracujeme pouze s čistými nástroji!

Pošli recept! 11/2009 (14.10.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Bramboráčky s uzeným masem

Bramboráčky s uzeným masem

Připravovala je už moje prababička. Božena Krejčiříková, Kobylí Hlava
Škola vaření /31.05.10
Domácí tlačenka

Domácí tlačenka

K tradicím u nás chováme respekt i sympatie.

Ladislav Vesecký, Zlaté Hory

Škola vaření /16.06.17
Zapečený tuřín s vejci a sýrem

Zapečený tuřín s vejci a sýrem

Z tuřínu se dají zužitkovat jak bulvy, tak i listy, z nichž je výborný salát.

Eliška...

Škola vaření /22.09.16
Bystřická kyselica

Bystřická kyselica

Tradiční recept z Moravského Slovácka z oblasti Bílých Karpat.

Libor Velan, ...

Škola vaření /09.11.17
Obalovaná  vinná klobása

Obalovaná vinná klobása

Smažíme je na středním plameni, aby se pěkně propekly, ale přitom nebyly moc tmavé.

...

Škola vaření /01.12.16
Plněné cuketové květy

Plněné cuketové květy

Hana Šátralová, Praha

Škola vaření /12.06.19
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu