Věra Kalousová, Přelouč
Ingredience
- SYPKÉ SUROVINY:
- 1 hrnek žitné mouky
- 1 hrnek hladké mouky + na posyp
- 2 lžičky soli
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- TEKUTÉ SUROVINY:
- 1 lžička octa
- 2 hrnky studené vody
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a nasucho promícháme. Pak přilijeme tekuté suroviny. Vše promícháme a vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12–18 hodin.
-
Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.
-
Zatím si rozpálíme troubu na 230 °C a vložíme do ní prázdný kastrol i s poklicí (nerez, smalt nebo varnou mísu) o průměru asi 21–23 cm. Musí být suchý! Necháme rozpálit 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto a posypeme kmínem.
-
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při 230 °C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 až 30 minut při 220 °C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí ihned čerstvě upečený, jen musíme dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.
-
Lze přidat semínka slunečnice, dýně, nebo když chceme připravit cibulový chléb, tak do těsta vmícháme vychladlou, usmaženou nakrájenou cibuli.