Reklama
Domácí chléb
Fotogalerie:

Domácí chléb

miroslava miksová
miroslava miksová
poděbrady
Tento chléb pekla už moje babička a já v pečení pokračuji.

Ingredience

  • 1 kg žitná chlebová mouka
  • 3 středně velké studené uvařené brambory
  • 4 lžičky sůl
  • 2-3 lžičky drcený nebo celý kmín
  • 4 zrnka utlučený fenykl
  • ½ litru vlažná voda
  • dle chuti slunečnicová a sezamová semínka
  • na kvásek:
  • 40 g droždí
  • 5 lžiček vlažná voda
  • 1 lžička pískový cukr
  • 1 lžička hladká mouka

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Nejprve si připravíme kvásek. Suroviny na kvásek dáme do nahřátého hrnku, promícháme a necháme 10–15 minut kynout.
  2. krok2

    Do mísy nastrouháme brambory, přisypeme mouku, sůl, kmín,fenykl a slunečnicová semínka, přidáme vykynutý kvásek, přilijeme ½ litru vlažné vody a vypracujeme na těsto.

  3. krok3

    Z připraveného těsta vytvoříme navlhčenýma rukama 2 bochníky chleba, které můžeme ještě posypat sezamovými semínky. Bochníky dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout na teplém místě asi 45 minut.

  4. Bochníky potřeme vodou smíchanou se solí, dáme do trouby a pečeme na maximální teplotu 15 minut. Pak teplotu nepatrně snížíme, bochníky znovu potřeme a pečeme dalších 30 minut. Nakonec bochníky opět potřeme a dopékáme 5–10 minut.


  5. Upečený chleba vyndáme z trouby, naposledy potřeme a necháme zvolna vychladnout. Chléb vydrží dlouho vláčný.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Taštičky plněné uzeninami

Taštičky plněné uzeninami

Vůbec se nemusíš bát udělat je jako pohoštění pro přátele. Jsou výborné! ...
Škola vaření /14.07.12
Výtečné koláčky

Výtečné koláčky

Pekla je moje babička na vesnici ke svatbám.
Jana Machová, Nepomuk
Škola vaření /22.01.09
Krůtí prsa plněná kuřecími játry

Krůtí prsa plněná kuřecími játry

Moje babička byla skvělá kuchařka, která vařila nejen českou klasiku, ale ráda ...
Škola vaření /20.05.13
Houbový kuba

Houbový kuba

Oblíbená klasika.

Jana Králíková, Most

Škola vaření /12.11.17
Dršťková polévka

Dršťková polévka

Je to moje oblíbená lahůdka. Neumím si představit lepší večeři než talíř ...
Škola vaření /23.12.11
Utopenci podle naší Jiřinky

Utopenci podle naší Jiřinky

Jsou vynikající a nikdy se u nás v lednici nezdrží dlouho.
Karel Kroupa, Praha
Škola vaření /17.05.11
 

Nejnovější

Cuketové placičky s chilli

Cuketové placičky s chilli

Jana Kovářová, Ústí nad Labem
Za pár korun /19.11.18
Rajčatový tataráček

Rajčatový tataráček

Milada Vavrošová, Ostrava-Plesná

Vaříme express /19.11.18
Papriky plněné masem

Papriky plněné masem

Alena Štrougalová, Neštěmice

Všehochuť /19.11.18
Trnkové víno

Trnkové víno

Božena Kolářová, Pouště

Všehochuť /19.11.18
Mexické grilované plněné papriky

Mexické grilované plněné papriky

Podle receptu

Dity Horákové z Plzně

Všehochuť /19.11.18
Sladké oříšky tety Marušky

Sladké oříšky tety Marušky

Andrea Janáková, Polička

Sladký život /19.11.18
Švestkový koláč inspirován Hrdinou kuchyně

Švestkový koláč inspirován Hrdinou kuchyně

"V pořadu Hrdina kuchyně je pro mě spousta inspirativních receptů. Například mi ...

Sladký život /15.11.18
Piškotový koláč

Piškotový koláč

Soňa Julková, Dvůr Králové
Sladký život /14.11.18
Jablkové kobližky

Jablkové kobližky

Alena Rašková, Litvínov

Škola vaření /13.11.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama