Nejlepší jsou ještě teplé. Chutnají jen tak s máslem nebo jako křupavá příloha k masu nebo guláši.
Ondřej Dráteník, Litomyšl
Ingredience
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 200 ml vlažné vody
- 1 lžička cukru
- 20 g droždí
- 200 g žitné mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička octa
- na posypání hrubá sůl a kmín
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a osmažíme na oleji dozlatova. Necháme stranou zchladnout. Do misky nalijeme vlažnou vodu, přidáme cukr a rozdrobíme droždí.
-
2. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Ve větší míse promícháme všechnu mouku se solí a drceným kmínem. Přidáme vzešlý kvásek, lžičku octa, osmaženou cibulku a vypracujeme těsto.
-
3. Lehce zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 1 hodinu. Z vykynutého těsta tvarujeme dalamánky asi ve velikosti dlaně, pokládáme je na vymazaný plech nebo na pečicí papír a necháme ještě přibližně 10 minut kynout.
-
4. Před pečením uděláme do dalamánků nožem několik zářezů, potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C.