Ivana Kafková, Běchovice
Ingredience
- 10 vajec
- podle potřeby gáza nebo obinadlo
- hrst lístků a stébel trávy
- na zavázání konců nitě
- 10 červených cibulí (lze použít i klasické hnědé)
- papír a kousek másla na vyleštění vajec
- gumové rukavice (cibule barví prsty)
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na barvení lze použít bílá i hnědá vejce, důležité je, aby byla čistá. Podle největšího vejce si předem naměříme a nastříháme kousky gázy. Vejce do nich zabalíme spolu s mladými lístky různých tvarů, nejlépe hodně střapatými.
-
Připravíme si nitě na zavázání konců. Potom gázu na zabalených vejcích na obou koncích zavážeme. Musí se pevně utáhnout a vyzkoušet, zda gáza nepovolí.
-
Slupky z cibule namočíme do vody a přivedeme k varu. Když se začnou vařit, opatrně vložíme zabalená vejce a dobře je slupkami přikryjeme, vaříme 8–12 minut.
-
Pak vejce vyjmeme a dáme na chvilku do studené vody, aby se dala lépe vybalit z gázy. Po vybalení je dáme oschnout. Vychladlá vyleštíme papírem s kouskem másla a aranžujeme do proutěného košíku.