Je to naše oblíbená nedělní pochoutka. A k tomu vychlazené pivečko.
Květa Kroupová, Praha
Ingredience
- Knedlíky:
- 750 g syrové brambory
- sůl podle chuti
- 1 vejce
- 750 g hrubá mouka
- Cibulové zelí:
- 1 lžíce sádlo
- 5 ks velké cibule
- 1 sáček kysané zelí
- cukr podle potřeby
- sůl podle chuti
- trocha mletého kmínu
- K podávání:
- uzené maso
- osmažená cibulka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Oškrábané brambory nastrouháme najemno. Slijeme přebytečnou vylouhovanou vodu, osolíme a přidáme vejce a hrubou mouku. Vytvoříme těsto a necháme chvíli odležet. Pak polévkovou lžící namočenou ve vodě vykrajujeme knedlíky a házíme je do vroucí osolené vody. Podle velikosti vaříme asi 10 minut. Knedlíky ve vodě opatrně mícháme vařečkou, aby se nám nepřilepily ke dnu.
-
Cibulové zelí si připravíme tak, že na sádle zpěníme na proužky nakrájenou cibuli, necháme samostatně asi tři minuty dusit, potom přidáme pokrájené kysané zelí (bez kyselého nálevu). Ochutíme cukrem, solí a mletým kmínem a za podlévání dusíme, až je zelí měkké. Pokud se voda sama nevyvařila, zbytek slijeme a dochutíme cukrem nebo octem.
-
Chlupaté knedlíky a zelí doplníme samozřejmě masem, nejlépe uzeným, a vše bohatě posypeme osmaženou cibulkou.