Ingredience
- 300 ml voda
- 1 vejce
- 1 lžička sůl
- 1 lžička ocet
- 2 lžíce olej olivový
- 300 g mouka špaldová
- 100 g mouka celozrnná
- 100 g mouka hladká
- 1 lžička koření chlebové
- 2 lžičky droždí instantní
- 60 g ořechy vlašské
- na potření vejce
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Všechny mouky přesypeme do zadělávací mísy uprostřed uděláme důlek a rozklepneme vejce.
-
Přidáme droždí, sůl, chlebové koření, olej, ocet a teplou vodu. Z této směsi důkladně vypracujeme hladké těsto.
-
Ořechy rozdělíme na polovinu, první nasekáme na jemné kousky a přimícháme do těsta. Druhou část ořechů schováme na ozdobu.
-
Vypracované těsto jemně posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
-
Když je těsto vykynuté (asi za 45 minut), přendáme ho na pomoučený vál. Z těsta tvarujeme bochánky veliké zhruba jako dětská pěst.
-
Bochánky přendáme z válu na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a přikryté necháme ještě 20 minut kynout. Znovu je potřeme a posypeme ořechy.
-
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C zhruba 20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.