Miroslava Čiržová, Opava
Ingredience
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- 100 g cukru
- 500 g polohrubé mouky + na posypání
- špetka soli
- 2 žloutky
- 120 g másla
- kelímek švestkových povidel
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ve vlahém mléce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
-
Mouku smícháme se solí, zbylým cukrem a žloutky. Přidáme vykynutý kvásek a nakonec asi 8 lžic rozehřátého másla. Vypracujeme hustší těsto, posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a v míse na teplém místě necháme hodinu kynout.
-
Pak lžící vykrajujeme kousky, na pomoučeném prkénku je zploštíme, naplníme lžičkou povidel, sbalíme do šátečku, zakulatíme jako knedlík a vložíme do vymaštěného pekáče.
-
Buchtu pomastíme po obvodu a tak pokračujeme, až je pekáč plný. Zbytek rozehřátého másla rozetřeme na povrch a vložíme do předehřáté trouby péct. Dozlatova upečené buchty můžeme posypat moučkovým cukrem.