Reklama
Celozrnné housky s namletou pšenicí a žitem
Fotogalerie:

Celozrnné housky s namletou pšenicí a žitem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Alena Páclová, Náchod

Ingredience

  • 1 kg mouky (kombinace celozrnné pšeničné a žitné, můžeme přidat i kukuřičnou)
  • 1 kostka droždí
  • sůl dle potřeby
  • 1 hrst lněných semínek
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • asi 200 ml oleje nebo hery + na plech
  • 1 vejce na pomazání
  • na posypání mák
  • na vál hladká mouka

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

45 Kč

Postup přípravy

  1. Zaděláme těsto v míse. Nasypeme všechnu mouku a přidáme droždí, které zalijeme trochou vlažné vody. Po chvíli kynutí přisypeme asi 2 lžičky soli, lněná semínka, slunečnicová semínka a tuk. Rozkvedláme v hrnečku 1 vejce na pomazání bochánků a připravíme si mák na posypání. Do těsta přilijeme ještě vodu dle potřeby a tuhosti.

  2. Dáme kynout do tepla a po 30 minutách tvoříme na vále s moukou bochánky, které klademe na mastný plech nebo silikonovou podložku.

  3. Necháme ještě chvíli odpočinout a poté kousky potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Ještě asi 10 minut necháme kynout a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C péct na 30 minut dorůžova.

Tip redakce

Lněné semínko je pro lidský organizmus velice prospěšné. Aby účinkovalo, jak má, musíme ho při konzumaci důkladně rozkousat a poté vypít dostatek nealkoholických tekutin.

Pošli recept! - Speciál - Levné dobroty (16.1.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zajíc nadivoko

Zajíc nadivoko

Pokud máme staršího zajíce, měl by být naložený v mořidle 4–6 dní. Tomáš ...
Škola vaření /20.01.17
Bílá omáčka z hříbků

Bílá omáčka z hříbků

Servírujeme s vejci vařenými na hniličku.

Tomáš Mika, Brno

Škola vaření /26.08.17
Dalamánky

Dalamánky

Peču je své rodince každý víkend.
Alena Hanáková,
Milovice n. Labem
Škola vaření /12.11.09
Ostružinový džem

Ostružinový džem

Nejlepší je, když máme beztrnnou odrůdu.

Božena Kolářová, Pouště

Škola vaření /26.08.16
Hovězí s mrkví

Hovězí s mrkví

Znáš od své babičky

Podle receptu Boženy Hajné z Plzně



Škola vaření /18.03.19
Králík pro labužníky

Králík pro labužníky

Králičí maso je jemné, lehké a prostě lahodné.

Lenka Kučabová, Hředle

Škola vaření /04.11.12
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu