Reklama
Bystřická kyselica
Fotogalerie:

Bystřická kyselica

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Tradiční recept z Moravského Slovácka z oblasti Bílých Karpat.

Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem

Ingredience

  • 200 g fazolí
  • 2 litry vody
  • podle potřeby celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule + 1 na jíšku
  • 5 stoužků česneku
  • 2 brambory
  • 2 hrsti sušených hříbků
  • podle chuti nové koření
  • 1 bobkový list
  • podle potřeby pepř
  • podle potřeby sůl
  • podle chuti sušené trnky
  • 500 g kysaného zelí
  • na jíšku olej a mouka
  • podle chuti povidla
  • podle potřeby mléko
  • 1 smetana
  • 1 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Přes noc si namočíme fazole do vody. Druhý den vyměníme vodu, doplníme na dva litry a dáme vařit.

  2. Přidáme očištěnou zeleninu – celer, mrkev, petržel, cibuli, česnek, brambory a sušené hříbky. Dále pak nové koření, bobkový list, sůl a pepř. Sušené trnky nejprve pokrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce. Do dalšího hrnce dáme vařit kysané zelí.

  3. Po uvaření fazole se zeleninou přidáme do hrnce s uvařeným zelím. Pak přidáme cibulovou jíšku (cibule, olej, mouka) a polévku dochutíme lžící povidel. Nakonec přidáme mléko a smetanu. Vše pečlivě promícháme a zapracujeme do polévky.

  4. Pokud se nám zdá polévka málo kyselá, přidáme několik lžic octa. Na závěr vmícháme rozkvedlané vajíčko.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (21.10.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

„Jabkance“

„Jabkance“

Dřív se v našem kraji bramborám říkalo jablka. Miroslava Kejvalová, Česká ...
Škola vaření /30.10.13
Perníčky

Perníčky

Velikonoce jsou skoro tak krásné svátky jako Vánoce. Začíná jaro a všechno je ...

Škola vaření /22.03.17
Buchty s povidly

Buchty s povidly

Nejlepší jsou ještě teplé.

Tereza Frýbortová, Sedlčany

Škola vaření /12.10.18
Kněždubské krajance

Kněždubské krajance

Je to místní tradiční pokrm, který se dělával z toho, co doma zbylo. Někdy se ...

Škola vaření /08.08.14
Medový bůček pečený na cibuli

Medový bůček pečený na cibuli

Podle receptu

Marcely Hlavsové z Prahy

Škola vaření /17.01.18
Kobližky babičky Věrky

Kobližky babičky Věrky

Máme je rádi bez náplně, dají se však plnit povidly, marmeládou a dokonce ...

Škola vaření /19.07.16
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu