Tradiční recept z Moravského Slovácka z oblasti Bílých Karpat.
Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem
Ingredience
- 200 g fazolí
- 2 litry vody
- podle potřeby celer
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 2 cibule + 1 na jíšku
- 5 stoužků česneku
- 2 brambory
- 2 hrsti sušených hříbků
- podle chuti nové koření
- 1 bobkový list
- podle potřeby pepř
- podle potřeby sůl
- podle chuti sušené trnky
- 500 g kysaného zelí
- na jíšku olej a mouka
- podle chuti povidla
- podle potřeby mléko
- 1 smetana
- 1 vejce
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Přes noc si namočíme fazole do vody. Druhý den vyměníme vodu, doplníme na dva litry a dáme vařit.
-
Přidáme očištěnou zeleninu – celer, mrkev, petržel, cibuli, česnek, brambory a sušené hříbky. Dále pak nové koření, bobkový list, sůl a pepř. Sušené trnky nejprve pokrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce. Do dalšího hrnce dáme vařit kysané zelí.
-
Po uvaření fazole se zeleninou přidáme do hrnce s uvařeným zelím. Pak přidáme cibulovou jíšku (cibule, olej, mouka) a polévku dochutíme lžící povidel. Nakonec přidáme mléko a smetanu. Vše pečlivě promícháme a zapracujeme do polévky.
-
Pokud se nám zdá polévka málo kyselá, přidáme několik lžic octa. Na závěr vmícháme rozkvedlané vajíčko.