Jsou výborné a nikdy mě nezklamou.
Lenka Kudrnová, Nejdek
Ingredience
- 200–300 ml mléka
- 50 g krupice
- 20 g droždí
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- podle chuti vanilka
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- podle potřeby povidla
- na pomazání máslo
- 2 lžíce rumu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejdřív si zaděláme kvásek. 100 ml teplého mléka osladíme lžičkou cukru a rozdrobíme do něj droždí. Zamícháme a počkáme, až vykyne a začne dělat puchýřky.
-
Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku a zbytek cukru. V mouce uděláme důlek a do něj vlijeme rozpuštěné a vychladlé máslo, žloutek, kvásek a zbytek mléka. Pořádné vymíchání těsta je nejdůležitější fází receptu. Nejen že tak dobře spojíme všechny ingredience, ale naženeme do něj vzduch. Těsto musí být hladké, nesmí se lepit na stěny mísy a v závěru se na něm začnou dělat bubliny. V té chvíli ho poprášíme moukou. Poté ho zakryjeme utěrkou a necháme nejméně 1 hodinu kynout.
-
Těsto si rozválíme a rozdělíme na 20–25 kousků 5 x 5cm, na které postupně dáváme povidla podle chuti. Každý naplněný čtverec spojíme do uzlíku. V hrnci rozpustíme máslo a každou buchtu v něm vyválíme ze všech stran nebo pomažeme mašlovačkou. Buchty přendáme do pekáče uzlíkem dolů, těsně vedle sebe.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut, poté mírně ztlumíme a dopékáme dalších 15 minut. Hotové buchty potřeme rumem se 2 lžícemi horké vody a trochou cukru, vychladlé je pak pocukrujeme.