Podle receptu Venduly Kočkové z Hlučína
Ingredience
- MASO:
- 500 g vepřového plecka
- 500 g bůčku
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- KNEDLÍKY:
- 900 g brambor
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 300 g dětské krupičky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na stejně velké kostky asi 3 x 3 cm. Cibuli nakrájíme na proužky, stroužky česneku na tenké plátky.
-
Vše vložíme do pekáčku, směs pořádně osolíme, opepříme, okmínujeme a promícháme.
-
Podlijeme trochou vody a dáme péct při 180 °C asi na 2 hodiny. Během pečení maso promícháváme, aby se opeklo ze všech stran, a dle potřeby podléváme. Když je maso hotové, výpek zahustíme moukou.
-
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Ještě vlažné je oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce, sůl, krupičku a zpracujeme tužší bramborové těsto.
-
Utvoříme z něj 3 válečky, které vaříme v osolené vodě asi 12 minut. Knedlíky nakrájíme a podáváme s upečeným masem a nejlépe se špenátem.