Reklama
Bramborové šišky s mákem a povidly
Fotogalerie:

Bramborové šišky s mákem a povidly

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Podle receptu

Emilie Javorské z Chlumce nad Cidlinou

Ingredience

  • 750 g brambor
  • trocha soli
  • 2 vejce
  • 60 g krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 70 g cukru moučky
  • 5 lžic povidel
  • 50 ml rumu
  • 70 g másla

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Brambory uvaříme den předem ve slupce. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemné straně struhadla. Osolíme, přidáme obě vejce a promícháme. Nejdříve vsypeme všechnu krupici, pak postupně přidáváme hrubou mouku.

  2. krok2

    Zpracujeme tvárné, nelepivé těsto. Podle potřeby a druhu brambor můžeme přidat více mouky. Na pomoučeném vále oddělujeme kousky těsta, které nejdříve rukama rozválíme na delší váleček, který nožem šikmo krájíme na kousky a z nich uválíme šišky o velikosti přibližně 6 cm.

  3. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a šišky do ní vložíme (toto množství nejlépe na 2 várky). Když šišky vyplavou na povrch, vaříme 3–5 minut. Sítem vyjmeme z vody, necháme okapat a v míse smícháme s rozpuštěným máslem. Na talíři posypeme mletým mákem, který jsme promíchali s moučkovým cukrem, a pokapeme povidly rozmíchanými s rumem.

Tip redakce

Bramborové těsto musíme okamžitě zpracovat, jinak má tendenci řídnout. Vodu dáme vařit už v momentě, kdy válíme šišky, vkládáme je do vroucí vody hned po uválení.

Pošli recept! 3/2017 (1.2.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Voňavá rajská s rýží

Voňavá rajská s rýží

Bez dobré polévky se u nás nedělní oběd neobejde. Blanka Jirásková, Tachov
Škola vaření /28.12.16
Koláč s rebarborou a jahodami

Koláč s rebarborou a jahodami

Moučník, který nikdy nezklame.

Renata Slavíčková, Velké Popovice

Škola vaření /22.05.17
Tvarohové taštičky  s ořechy

Tvarohové taštičky s ořechy

Dělávala mi je moje polská babička.

Alexandra Prokopová, Semily

Škola vaření /16.10.16
Houbovo-slaninové knedlíky

Houbovo-slaninové knedlíky

Houby máme doma rádi na všechny možné způsoby.

Eva Salajková, Kutná Hora

Škola vaření /27.04.15
Tvarohové kobližky s růžovým zdobením

Tvarohové kobližky s růžovým zdobením

Pohlazení na duši nejen pro vaše milované.

Denisa Durdíková, Humpolec

Škola vaření /03.06.17
Kvašáky

Kvašáky

Lenka Zimková, Francova Lhota

Škola vaření /25.07.18
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu