Ingredience
- 1 kg hladká mouka
- 10 g cukr
- 30 g máslo
- 3 žloutek
- 50 g droždí
- 4 lžíce rum
- 500 ml mléko
- citrónová kůra
- 10 g sůl
- tvaroh
- povidla
- 20 g cukr
- mléko
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z části vlažného mléka, droždí a trochou cukru si uděláme kvásek.
-
Máslo utřeme s cukrem a se žloutky. Do žloutkové pěny přidáme mouku, rum, vzešlý kvásek, sůl, citrónovou kůru a zbytek cukru i mléka. Vypracujeme vláčné těsto a necháme v teple kynout.
-
Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na placku asi 1 cm silnou. Vykrájíme kolečka, necháme ještě chvíli nakynout a poté vytlačíme prsty v prostřed dolíček a smažíme v hrnci s olejem. Koblihy musí v oleji plavat. Smažíme asi 2 minuty z každé strany.
-
Po vychladnutí dáme do prostřed vdolku lžičkou povidla a dozdobíme sladkým tvarohem.