Babiččina vánočka
Fotogalerie:

Babiččina vánočka

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Marie Staňková, Pardubice

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 600 g polohrubé mouky
  • 12 lžic cukru
  • 1 lžička soli
  • kůra z 1 citronu
  • 600 ml mléka
  • 1,5 balíčku droždí
  • 250 ml oleje nebo másla
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 lžíce rumu
  • ořechy a kandované ovoce

Doba přípravy

Počet porcí

2 velké vánočky

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Kynuté těsto připravíme klasickým způsobem: do mísy si připravíme mouku, cukr, žloutky, sůl a přidáme teplý kvásek (do vlažného mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme chvilku, až droždí nabude). Těsto vymícháme a postupně přidáváme máslo nebo olej a také další ingredience.

  2. Těsto necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout. Pak uděláme dva bochánky, z každého rukama vyválíme silnější váleček, který nakrájíme na 9 stejných dílů, ze kterých rozválíme jednotlivé copánky vánočky.

  3. Spodní díl se plete ze čtyř copánků provlékáním krajních se středovými ve střídavém rytmu, střední díl je klasický copánek ze tří pramenů a horní je ze dvou pramenů.

  4. Vánočku přeneseme na pomazaný plech, ozdobíme ořechy, můžeme na čtyřech místech zpevnit propíchnutím špejlí, aby vánočka během pečení držela tvar. Nakonec ji necháme ještě asi 30–45 minut vykynout.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě zpočátku asi 5 minut při 190 °C a dopékáme ještě asi 45 minut při 150 °C. Pokud povrch vánočky začne příliš hnědnout, položíme na ni kousek alobalu. Vychladlou vánočku pocukrujeme.

Pošli recept! 12/2017 (3.11.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Mandle omáčku zahustí a dodají jí šmrnc. Květa Rozkývalová, Litvínov
Škola vaření /08.07.17
Pučálka s perníkem

Pučálka s perníkem

Je to staré, dnes již skoro zapomenuté jídlo.

Jitka Valeriánová, Písek

Škola vaření /04.06.14
Bouličky s bublinkami

Bouličky s bublinkami

Vždycky pomáhám babičce při pečení.

Anetka Procházková, Chrudim

Škola vaření /09.03.14
Kvašáky

Kvašáky

Lenka Zimková, Francova Lhota

Škola vaření /25.07.18
Plněné papriky

Plněné papriky

Jsou dobré k sekané, ke grilovanému masu nebo jen tak na zakousnutí k pivu.

Mirka ...

Škola vaření /09.09.16
Vařený bůček

Vařený bůček

Ladislav Vesecký,


Zlaté Hory

Škola vaření /08.02.19
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama