Reklama
Babiččina skvělá vánočka
Fotogalerie:
 

Babiččina skvělá vánočka

Marcela Pilařová
Marcela Pilařová
Chomutov

Určitě se povede, vždy se na její pečení těším.

Marcela Pilařová, Chomutov

Ingredience

  • 1 kg mouka (půl hladké, půl polohrubé)
  • 250 g tuk Hera
  • 250 g cukr krupice
  • 3 vejce
  • špetka sůl
  • 60 g droždí
  • z jednoho citronu citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • dle potřeby mléko
  • 50 g namočené rozinky v rumu
  • 50 g mandle na ozdobení
  • kousek muškátový ořech

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hladkou a polohrubou mouku prosijeme přes síto do větší mísy.
  2. Přimícháme do mouky oba druhy cukru a špetku soli.
  3. Pomalu rozpustíme v kastrolku tuk a necháme zchladnout.
  4. Z trochy teplého mléka a droždí připravíme kvásek. Lépe bude kynout pokud přidáme lžičku cukru.
  5. K mouce s cukrem přidáme vlahý tuk a vklepneme celá vejce. Přidáme vzešlý kvásek.
  6. Nastrouháme na jemném struhadle kůru z omytého citronu a kousek muškátového ořechu a přidáme do mísy.Vypracujeme s mlékem tužší těsto, které necháme kynout na teplém místě 1,5 až 2 hodiny. Během kynutí proděláváme vařečkou. Mísu máme po celou dobu přikrytou utěrkou.
  7. Těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vypracujeme z nich stejně dlouhé válečky o průměru cca 1,5 cm.
  8. krok5 Spodní díl vánočky upleteme ze čtyř pramenů a položíme ho na nízký plech vyložený pečícím papírem. Hřbetem ruky do něj vytlačíme uprostřed silnější rýhu pro uložení středního dílu vánočky. Do rýhy nasypeme polovinu rozinek a zatlačíme do těsta.
  9. krok5 Střední díl vánočky upleteme ze třech pramenů. Potom jen umístíme na spodní díl vánočky. Ve středním díle vánočky opět vytvoříme rýhu pro uložení horního dílu vánočky. Do rýhy nasypeme zbytek rozinek a zatlačíme do těsta.
  10. krok5

    Horní díl vánočky upleteme ze dvou pramenů a umístíme do rýhy na středním díle. Okraje horního dílu podsuneme pod spodek vánočky. Vánočku dotvarujeme a pomažeme rozšlehaným žloutkem. Necháme půl hodiny na plechu kynout.

    Zdobíme rozpůlenými mandlemi. Aby se nám vánočka při pečení nerozjela, upevníme ji špejlemi na několika místech.

Tip redakce

Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C po dobu 45 - 50 minut dozlatova.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čalamáda

Čalamáda

Použij jako přílohu nebo přidávej do salátů. Bára Kulichová, Červený Kostelec ...
Škola vaření /19.11.10
Kachní polévka

Kachní polévka

Jednoduchá a výborná.

Josef Bartušek, Bítovčice

Škola vaření /07.07.15
Celozrnná jablečná bábovka

Celozrnná jablečná bábovka

Díky celozrnné mouce má úplně jinou chuť.
Jirka Fikejz,
Ústí nad Orlicí
Škola vaření /17.01.11
Hovězí maso s křenovou omáčkou

Hovězí maso s křenovou omáčkou

Omáčky moje babička umí – její křenové se žádná jiná nevyrovná.

Zita ...

Škola vaření /25.01.17
Kapr na křenu

Kapr na křenu

Je trochu pikantní, proto ho mám rád.

Ondřej Dráteník, Litomyšl

Škola vaření /08.12.16
Šumavská vepřová pečeně s bosáky

Šumavská vepřová pečeně s bosáky

Česká klasika připravená trochu jinak, ale chutná stejně svěle.

Petra Šobrová, ...

Škola vaření /06.11.12
 

Nejnovější

Cuketové placičky s chilli

Cuketové placičky s chilli

Jana Kovářová, Ústí nad Labem
Za pár korun /19.11.18
Rajčatový tataráček

Rajčatový tataráček

Milada Vavrošová, Ostrava-Plesná

Vaříme express /19.11.18
Papriky plněné masem

Papriky plněné masem

Alena Štrougalová, Neštěmice

Všehochuť /19.11.18
Trnkové víno

Trnkové víno

Božena Kolářová, Pouště

Všehochuť /19.11.18
Mexické grilované plněné papriky

Mexické grilované plněné papriky

Podle receptu

Dity Horákové z Plzně

Všehochuť /19.11.18
Sladké oříšky tety Marušky

Sladké oříšky tety Marušky

Andrea Janáková, Polička

Sladký život /19.11.18
Švestkový koláč inspirován Hrdinou kuchyně

Švestkový koláč inspirován Hrdinou kuchyně

"V pořadu Hrdina kuchyně je pro mě spousta inspirativních receptů. Například mi ...

Sladký život /15.11.18
Piškotový koláč

Piškotový koláč

Soňa Julková, Dvůr Králové
Sladký život /14.11.18
Jablkové kobližky

Jablkové kobližky

Alena Rašková, Litvínov

Škola vaření /13.11.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama