Reklama
Reklama
Babiččina skvělá vánočka
Fotogalerie:
 

Babiččina skvělá vánočka

Marcela Pilařová
Marcela Pilařová
Chomutov

Určitě se povede, vždy se na její pečení těším.

Marcela Pilařová, Chomutov

Ingredience

  • 1 kg mouka (půl hladké, půl polohrubé)
  • 250 g tuk Hera
  • 250 g cukr krupice
  • 3 vejce
  • špetka sůl
  • 60 g droždí
  • z jednoho citronu citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • dle potřeby mléko
  • 50 g namočené rozinky v rumu
  • 50 g mandle na ozdobení
  • kousek muškátový ořech

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hladkou a polohrubou mouku prosijeme přes síto do větší mísy.
  2. Přimícháme do mouky oba druhy cukru a špetku soli.
  3. Pomalu rozpustíme v kastrolku tuk a necháme zchladnout.
  4. Z trochy teplého mléka a droždí připravíme kvásek. Lépe bude kynout pokud přidáme lžičku cukru.
  5. K mouce s cukrem přidáme vlahý tuk a vklepneme celá vejce. Přidáme vzešlý kvásek.
  6. Nastrouháme na jemném struhadle kůru z omytého citronu a kousek muškátového ořechu a přidáme do mísy.Vypracujeme s mlékem tužší těsto, které necháme kynout na teplém místě 1,5 až 2 hodiny. Během kynutí proděláváme vařečkou. Mísu máme po celou dobu přikrytou utěrkou.
  7. Těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vypracujeme z nich stejně dlouhé válečky o průměru cca 1,5 cm.
  8. krok5 Spodní díl vánočky upleteme ze čtyř pramenů a položíme ho na nízký plech vyložený pečícím papírem. Hřbetem ruky do něj vytlačíme uprostřed silnější rýhu pro uložení středního dílu vánočky. Do rýhy nasypeme polovinu rozinek a zatlačíme do těsta.
  9. krok5 Střední díl vánočky upleteme ze třech pramenů. Potom jen umístíme na spodní díl vánočky. Ve středním díle vánočky opět vytvoříme rýhu pro uložení horního dílu vánočky. Do rýhy nasypeme zbytek rozinek a zatlačíme do těsta.
  10. krok5

    Horní díl vánočky upleteme ze dvou pramenů a umístíme do rýhy na středním díle. Okraje horního dílu podsuneme pod spodek vánočky. Vánočku dotvarujeme a pomažeme rozšlehaným žloutkem. Necháme půl hodiny na plechu kynout.

    Zdobíme rozpůlenými mandlemi. Aby se nám vánočka při pečení nerozjela, upevníme ji špejlemi na několika místech.

Tip redakce

Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C po dobu 45 - 50 minut dozlatova.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Lída Guk, Pelhřimov
Škola vaření /13.03.18
Utopenci – klasika pro každého

Utopenci – klasika pro každého

Nejtěžší je vydržet těch pár dní, kdy se buřty musí nechat proležet.

Eva ...

Škola vaření /26.10.16
Medová kachna se zeleninou

Medová kachna se zeleninou

Sváteční pochoutka s karamelovou příchutí.

Martina Měkutová Lednická, Vodňany

Škola vaření /18.03.13
Pečenky

Pečenky

Jsou podobné chlebu ve vajíčku, ale chutnější.
Andrea Řezníčková, Praha
Škola vaření /25.02.12
Palce z vepřové kýty s Lopenickou slaninou

Palce z vepřové kýty s Lopenickou slaninou

Palec je část vepřové panenky oddělená od kýty.

Otto Plášek, Brno

Škola vaření /29.05.12
 

Nejnovější

Chalupářské klobásy

Chalupářské klobásy

Dalibor Marounek, Roudnice nad Labem
Škola vaření /08.02.19
Vařený bůček

Vařený bůček

Ladislav Vesecký,


Zlaté Hory

Škola vaření /08.02.19
Masopustní kobližky

Masopustní kobližky

Miroslava Dvořáková, 

Nové Syrovice

Škola vaření /08.02.19
Pamlsek z nepečených jablek

Pamlsek z nepečených jablek

Martina Uhlíková, Beroun

Sladký život /08.02.19
Šoulet s uzeným

Šoulet s uzeným

Vydatná zimní klasika

Podle receptu Marty Strakové z Jičína

Za pár korun /07.02.19
Ovesné lívance

Ovesné lívance

Aneta Wožnická, Litoměřice

Zdravě a chutně /07.02.19
Bramborový koláč

Bramborový koláč

Květa Kroupová, Praha

Všehochuť /07.02.19
Dvoubarevný citronový koláč

Dvoubarevný citronový koláč

Daniela Jelínková, Hostim

Sladký život /07.02.19
Banánovo-jablečný závin

Banánovo-jablečný závin

Petra Geletičová, Smidary

Sladký život /07.02.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama