Reklama
Babiččina skvělá vánočka
Fotogalerie:
 

Babiččina skvělá vánočka

Marcela Pilařová
Marcela Pilařová
Chomutov

Určitě se povede, vždy se na její pečení těším.

Marcela Pilařová, Chomutov

Ingredience

  • 1 kg mouka (půl hladké, půl polohrubé)
  • 250 g tuk Hera
  • 250 g cukr krupice
  • 3 vejce
  • špetka sůl
  • 60 g droždí
  • z jednoho citronu citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • dle potřeby mléko
  • 50 g namočené rozinky v rumu
  • 50 g mandle na ozdobení
  • kousek muškátový ořech

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hladkou a polohrubou mouku prosijeme přes síto do větší mísy.
  2. Přimícháme do mouky oba druhy cukru a špetku soli.
  3. Pomalu rozpustíme v kastrolku tuk a necháme zchladnout.
  4. Z trochy teplého mléka a droždí připravíme kvásek. Lépe bude kynout pokud přidáme lžičku cukru.
  5. K mouce s cukrem přidáme vlahý tuk a vklepneme celá vejce. Přidáme vzešlý kvásek.
  6. Nastrouháme na jemném struhadle kůru z omytého citronu a kousek muškátového ořechu a přidáme do mísy.Vypracujeme s mlékem tužší těsto, které necháme kynout na teplém místě 1,5 až 2 hodiny. Během kynutí proděláváme vařečkou. Mísu máme po celou dobu přikrytou utěrkou.
  7. Těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vypracujeme z nich stejně dlouhé válečky o průměru cca 1,5 cm.
  8. krok5 Spodní díl vánočky upleteme ze čtyř pramenů a položíme ho na nízký plech vyložený pečícím papírem. Hřbetem ruky do něj vytlačíme uprostřed silnější rýhu pro uložení středního dílu vánočky. Do rýhy nasypeme polovinu rozinek a zatlačíme do těsta.
  9. krok5 Střední díl vánočky upleteme ze třech pramenů. Potom jen umístíme na spodní díl vánočky. Ve středním díle vánočky opět vytvoříme rýhu pro uložení horního dílu vánočky. Do rýhy nasypeme zbytek rozinek a zatlačíme do těsta.
  10. krok5

    Horní díl vánočky upleteme ze dvou pramenů a umístíme do rýhy na středním díle. Okraje horního dílu podsuneme pod spodek vánočky. Vánočku dotvarujeme a pomažeme rozšlehaným žloutkem. Necháme půl hodiny na plechu kynout.

    Zdobíme rozpůlenými mandlemi. Aby se nám vánočka při pečení nerozjela, upevníme ji špejlemi na několika místech.

Tip redakce

Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C po dobu 45 - 50 minut dozlatova.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kobližky babičky Věrky

Kobližky babičky Věrky

Máme je rádi bez náplně, dají se však plnit povidly, marmeládou a dokonce ...
Škola vaření /19.07.16
Krémová rybí polévka

Krémová rybí polévka

Vládne našemu stolu už bůhví-kolikátou generaci. Chutná mi nejvíc ze všech, ...

Škola vaření /13.02.12
Odpalované švestkáče

Odpalované švestkáče

Květa Kroupová, Praha

Škola vaření /10.08.18
Králík se smetanovým špenátem

Králík se smetanovým špenátem

Tradiční

Podle receptu Jany Malinové z Olomouce

Škola vaření /04.03.18
Segedínský guláš

Segedínský guláš

Tento recept miluje celá rodina!
Ester Kindlová, Svitavy
Škola vaření /12.04.12
Knedlíky plněné směsí z mletého masa

Knedlíky plněné směsí z mletého masa

Díky směsi slaniny, zeleniny a mletého masa jsou mnohem lahodnější než obyčejné ...
Škola vaření /30.10.12
 

Nejnovější

Sekaná s mozzarellou

Sekaná s mozzarellou

Andrea Janáková, Polička
Škola vaření /20.08.18
Myšky z vajíčka na toastu

Myšky z vajíčka na toastu

Pro velké i malé

Podle receptu Davida Krátkého z Prahy


Škola vaření /20.08.18
Pečené kuřátko na mrkvi

Pečené kuřátko na mrkvi

Božena Peřinová, Luka nad Jihlavou

Vaříme express /20.08.18
Špenátové misky se sýrem

Špenátové misky se sýrem

Podle receptu

Lucie Míčánkové z Frýdlantu

Vaříme express /20.08.18
Broskvové potěšení

Broskvové potěšení

Božena Kolářová, Pouště

Zdravě a chutně /20.08.18
Ovesní medvídci plnění arašídovým máslem

Ovesní medvídci plnění arašídovým máslem

Karolína Gajarská, Lom u Mostu

Zdravě a chutně /20.08.18
Malinové bábovky

Malinové bábovky

Netradiční

Podle receptu Barbory Kostkové z Prahy


Sladký život /20.08.18
Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky

Tomáš Mika, Brno

Škola vaření /19.08.18
Rychlá kuřecí bábovka

Rychlá kuřecí bábovka

Veronika Miková, Žďár nad Sázavou

Vaříme express /19.08.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD_08_Rajcata_cukety_a_papriky

Rajčata, cukety

Velmi často se setkáváme s názorem, že zelenina patří do salátů nebo jako obloha či příloha k masu. Tak to ale opravdu nemusí být! Můžeme si z ní připravit vydatný hlavní chod, masem ji naopak jen doplnit, ale dokonce se z ní dá upéct i chutný dezert. Nevěříte? Jen čtěte dál, vyzkoušejte lákavé recepty od našich čtenářů a přesvědčte se sami.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama