Reklama
Babiččina skvělá vánočka
Fotogalerie:
 

Babiččina skvělá vánočka

Marcela Pilařová
Marcela Pilařová
Chomutov

Určitě se povede, vždy se na její pečení těším.

Marcela Pilařová, Chomutov

Ingredience

  • 1 kg mouka (půl hladké, půl polohrubé)
  • 250 g tuk Hera
  • 250 g cukr krupice
  • 3 vejce
  • špetka sůl
  • 60 g droždí
  • z jednoho citronu citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • dle potřeby mléko
  • 50 g namočené rozinky v rumu
  • 50 g mandle na ozdobení
  • kousek muškátový ořech

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hladkou a polohrubou mouku prosijeme přes síto do větší mísy.
  2. Přimícháme do mouky oba druhy cukru a špetku soli.
  3. Pomalu rozpustíme v kastrolku tuk a necháme zchladnout.
  4. Z trochy teplého mléka a droždí připravíme kvásek. Lépe bude kynout pokud přidáme lžičku cukru.
  5. K mouce s cukrem přidáme vlahý tuk a vklepneme celá vejce. Přidáme vzešlý kvásek.
  6. Nastrouháme na jemném struhadle kůru z omytého citronu a kousek muškátového ořechu a přidáme do mísy.Vypracujeme s mlékem tužší těsto, které necháme kynout na teplém místě 1,5 až 2 hodiny. Během kynutí proděláváme vařečkou. Mísu máme po celou dobu přikrytou utěrkou.
  7. Těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vypracujeme z nich stejně dlouhé válečky o průměru cca 1,5 cm.
  8. krok5 Spodní díl vánočky upleteme ze čtyř pramenů a položíme ho na nízký plech vyložený pečícím papírem. Hřbetem ruky do něj vytlačíme uprostřed silnější rýhu pro uložení středního dílu vánočky. Do rýhy nasypeme polovinu rozinek a zatlačíme do těsta.
  9. krok5 Střední díl vánočky upleteme ze třech pramenů. Potom jen umístíme na spodní díl vánočky. Ve středním díle vánočky opět vytvoříme rýhu pro uložení horního dílu vánočky. Do rýhy nasypeme zbytek rozinek a zatlačíme do těsta.
  10. krok5

    Horní díl vánočky upleteme ze dvou pramenů a umístíme do rýhy na středním díle. Okraje horního dílu podsuneme pod spodek vánočky. Vánočku dotvarujeme a pomažeme rozšlehaným žloutkem. Necháme půl hodiny na plechu kynout.

    Zdobíme rozpůlenými mandlemi. Aby se nám vánočka při pečení nerozjela, upevníme ji špejlemi na několika místech.

Tip redakce

Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C po dobu 45 - 50 minut dozlatova.

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Rohlíčky s karamelovým krémem

Rohlíčky s karamelovým krémem

Karamelové rohlíčky si můžeš připravit ve větším či menším provedení. Jsou dobré...
Škola vaření /25.08.11
Paštika z drůbežích jater a vepřového masa

Paštika z drůbežích jater a vepřového masa

Pomazánky všeho druhu mám moc ráda, ty masové zvlášť. Hotových paštik je na trhu ...
Škola vaření /22.01.09
Plněné nakládané buřty

Plněné nakládané buřty

Utopenci u nás prostě nesmějí chybět.
Mirka Vachová, Dobříš
Škola vaření /03.02.11
Jednoduché rizoto

Jednoduché rizoto

Podle babičky toto jednoduché jídlo vařím dodnes.
Iva Holá, Praha
Škola vaření /25.08.08
Roláda s pudinkem

Roláda s pudinkem

S těstem opatrně, aby se nerozlámalo. 

Ivana Bartušková, Luka nad ...

Škola vaření /17.06.16
Hovězí guláš s meltou

Hovězí guláš s meltou

Guláš, který se vaří u nás a má velký úspěch pro svou netradiční chuť a některé ...

Škola vaření /20.03.12
 

Nejnovější

Salát abruzzo

Salát abruzzo

Pavla Zubatá, Vnorovy
Zdravě a chutně /22.05.18
Osvěžující smoothie

Osvěžující smoothie

Lucia Borbélyová, Tvrdošovce

Zdravě a chutně /22.05.18
Italský salát s kuskusem

Italský salát s kuskusem

Milena Kalenská, Turnov

Zdravě a chutně /22.05.18
Osvěžující ovocná dřeň

Osvěžující ovocná dřeň

Zdena Svobodová, Frenštát

Všehochuť /22.05.18
Ovocná bowle

Ovocná bowle

Ivana Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /22.05.18
Salát s grilovaným masem a nektarinkami

Salát s grilovaným masem a nektarinkami

Lucie Blahová, Slavičín

Všehochuť /22.05.18
Koláčky s jahodovou polevou a cukrovými pusinkami

Koláčky s jahodovou polevou a cukrovými pusinkami

Nelze jim odolat...

Podle receptu Karolíny Zemkové z Olomouce

Sladký život /22.05.18
Pikantní kuřecí nudličky s cukrovým hráškem

Pikantní kuřecí nudličky s cukrovým hráškem

Skvělé s vínem

Podle receptu Pavla Zámečníka z Orlové

Vaříme express /21.05.18
Salát s chřestem, kuřecím masem a bezinkovou zálivkou

Salát s chřestem, kuřecím masem a bezinkovou zálivkou

Nejen pro ty, kdo drží dietu

Podle receptu Anety Zvoníčkové z Prahy

Zdravě a chutně /21.05.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama