Ingredience
- maso dle libosti
- 1-2 ks bujón
- dle chuti vegeta
- sůl a pepř podle chuti
- 6 kuliček pepř celý
- dle potřeby mrkev
- dle potřeby celer
- dle potřeby petržel
- dle potřeby cibule
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maso omyjeme‚ 2–3 minuty povaříme a opláchneme pod vodou.
-
Přidáme koření, bujon a vegetu podle chuti. Také vložíme očištěnou zeleninu: mrkev‚ petržel‚ celer a cibuli. Do vepřové polévky můžeme dát i česnek.
-
Vše pomalu vaříme. Hovězí maso 1,5 hodiny‚ slepici zhruba hodinu a vepřové kosti také asi hodinu. Po uvaření polévku scedíme‚ zeleninu a maso nakrájíme. Na talíři ozdobíme bylinkami. Jako zavářku dáme nudle‚ játrové knedlíčky‚ do vepřové polévky se nejlépe hodí brambory.
TIP: Babička nás naučila‚ že na vývar z kostí je dobré kosti nejdříve nechat povařit ve vodě 2–3 minuty‚ poté opláchnout a pak teprve dát vařit polévku. Polévka je čistší a chutnější.