U Zelenkových na čokoládových hvězdičkách
Fotogalerie:

U Zelenkových na čokoládových hvězdičkách

Jana Zelenková

Praha

Paní Jana Zelenková vystudovala integrovanou střední školu gastronomie, hotelnictví a turismu a právě tam se seznámila se základy vaření. Když se pak vdala za Jiřího, nezbylo jí nic jiného než se naučit i péct. Jeho maminka
totiž byla vyhlášená cukrářka a bez jejích dobrot by se Jiří už neobešel.

Naštěstí má i Jana cukrářské geny, proto proniknout do tajů moučníků, buchet a koláčů pro ni nebylo zase tolik obtížné.

Špachtle se hodí
Také my jsme se k Veselým do Prahy vydali na sladké. Jana peče ráda a hlavně hodně. Každý rok dělá minimálně 15 druhů cukroví a zásobuje kromě rodiny i své známe, takže 20–23 kg považuje za běžnou vánoční dávku. ‚‚Možná i proto je mým nejoblíbenějším pomocníkem v kuchyni nerezová zednická špachtle. Dá se využít skoro na vše, například i na sundávání cukroví z plechu,‘‘ říká Jana. Při pečení často pomáhá manžel Jiří i synové Tomáš a Ondřej – těm zatím jde nejlíp ochutnávání.

Loading the player ...

Ingredience

  • Těsto
  • 300 g hladká mouka
  • 200 g máslo
  • 100 g cukr moučka
  • 50 g kakao
  • 1 vejce
  • Krém
  • 100 ml mléko
  • 2/3 lžíce gustin
  • 100 g máslo
  • trocha rum
  • 20 g cukr moučka
  • Čokoláda
  • 10 g 100 % tuk
  • 100 g čokoláda na vaření
  • 1 bílá čokoládová poleva

Doba přípravy

Počet porcí

50

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. Ze surovin zpracujeme těsto. Vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrájíme hvězdičky. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 5 minut.

  2. Mléko a gustin svaříme do husté směsi – asi jako pudink. Vychladíme. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme směs z mléka a gustinu a rum a ještě jednou vyšleháme. Krém dáme do cukrářského pytlíku se špičkou a plníme jím hvězdičky. Potom je dáme ztuhnout do lednice.

  3. Tuk a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Každou hvězdičku shora namočíme. Doprostřed kápneme bílou čokoládu a pomocí párátka tahem rozneseme do všech cípů.

Pošli recept! - Speciál - Vánoční recepty (19.11.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama