Paní Jana Zelenková vystudovala integrovanou střední školu gastronomie, hotelnictví a turismu a právě tam se seznámila se základy vaření. Když se pak vdala za Jiřího, nezbylo jí nic jiného než se naučit i péct. Jeho maminka
totiž byla vyhlášená cukrářka a bez jejích dobrot by se Jiří už neobešel.
Naštěstí má i Jana cukrářské geny, proto proniknout do tajů moučníků, buchet a koláčů pro ni nebylo zase tolik obtížné.
Špachtle se hodí
Také my jsme se k Veselým do Prahy vydali na sladké. Jana peče ráda a hlavně hodně. Každý rok dělá minimálně 15 druhů cukroví a zásobuje kromě rodiny i své známe, takže 20–23 kg považuje za běžnou vánoční dávku. ‚‚Možná i proto je mým nejoblíbenějším pomocníkem v kuchyni nerezová zednická špachtle. Dá se využít skoro na vše, například i na sundávání cukroví z plechu,‘‘ říká Jana. Při pečení často pomáhá manžel Jiří i synové Tomáš a Ondřej – těm zatím jde nejlíp ochutnávání.
Ingredience
- Těsto
- 300 g hladká mouka
- 200 g máslo
- 100 g cukr moučka
- 50 g kakao
- 1 vejce
- Krém
- 100 ml mléko
- 2/3 lžíce gustin
- 100 g máslo
- trocha rum
- 20 g cukr moučka
- Čokoláda
- 10 g 100 % tuk
- 100 g čokoláda na vaření
- 1 bílá čokoládová poleva
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ze surovin zpracujeme těsto. Vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrájíme hvězdičky. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 5 minut.
-
Mléko a gustin svaříme do husté směsi – asi jako pudink. Vychladíme. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme směs z mléka a gustinu a rum a ještě jednou vyšleháme. Krém dáme do cukrářského pytlíku se špičkou a plníme jím hvězdičky. Potom je dáme ztuhnout do lednice.
-
Tuk a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Každou hvězdičku shora namočíme. Doprostřed kápneme bílou čokoládu a pomocí párátka tahem rozneseme do všech cípů.