Sladké dobroty peču opravdu často a ráda mi při tom pomáhá dvouletá dcerka Terezka. Kromě osvědčených dobrot s oblibou zkouším nové recepty, jako jsou tyto vánoční kytičky z máslového těsta. Postup mi napsaly kolegyně z práce a celé naší rodině chutnaly.
MÁSLOVÉ KYTIČKY
Vánoční pohoda
Na sídlišti nedaleko pražského Prokopského údolí nás přivítala hospodyňka Renata Zachová (35) s dvouletou dcerou Terezkou a jejím dědečkem Jiřím (59). Vůně pečeného vánočního cukroví vykouzlila tu správnou atmosféru pro naši předvánoční návštěvu.
Mámina Škola vaření
Renata se naučila vařit už za svobodna od své maminky. „Byl to docela dril, musela jsem pravidelně v kuchyni pomáhat,“ říká a dodává, že od maminky zdědila i způsob vaření – z hlavy, nikoli podle receptů. „Když chci upéct vánočku, musím mámě zavolat, kolik čeho je třeba."
V duchu klasiky
V příjemné kuchyni se vaří teplá jídla zhruba obden. Zachovi mají rádi českou klasiku. „S dědečkem milujeme pečenou kachnu se zelím, jinak vařím hodně omáčky a třeba i guláš. Terezka má polévkové období, nic jiného nechce jíst.“
U společného stolu
Vaření není jediným Renatiným koníčkem, s chutí jezdí na výlety po domácích hradech a zámcích. Díky tomu o víkendu často nejedí doma. „Nicméně snažíme se jako rodina sejít aspoň jednou týdně u společného stolu,“ říká Renata, zatímco my ochutnáváme skvělé cukroví.
Ingredience
280 gmáslo
2žloutek
1cukr vanilkový
marmeláda
70 gcukr moučkový
300 gmouka hladká
čokoládová poleva
Doba přípravy
Počet porcí
5
Orientační cena
70 Kč
Postup přípravy
Máslo, žloutky a cukr utřeme a postupně vmícháme mouku.
Těsto ve tvaru kytiček vytlačujeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečicím papírem) buď pomocí strojku, nebo cukrářského sáčku.
Pečeme asi 20 minut při 150 °C (kytičky mají být mírně zlatavé).
Slepujeme je marmeládou a zdobíme nitkami z čokoládové polevy.
Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!
Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!