STRESOVÁ ROLÁDA

vaření je zábava
Honza umí gulášek
??Vařit jsem se musela učit už v 17 letech,?? vypráví nám o svých kuchařských začátcích paní Barbora. ??Zůstala jsem sama se starší sestrou, a tak mi nic jiného nezbývalo.?? Manžel Honza vzpomíná, jak na ni byl pyšný, když se seznámili. ??Málokterá holka v jejím věku uměla vzít do ruky vařečku a Barbora byla už zkušená kuchařka.?? Ale ani Honza nepatří k mužům, kteří se ve vaření vůbec nevyznají. ??Mojí specialitou jsou jídla z těstovin, kuře s nádivkou a guláš, ty umím líp než manželka,?? říká Honza a Barbora jeho slova potvrzuje. ??Taky má na starost fritování, já se horkého oleje bojím.?? Honza se zapojuje do vaření i jinak, třeba tím, že myje nádobí, aby Barboře trochu pomohl.
V kuchyni odpočíváme
Mladý pár se pouští do pečení a my se divíme, jak dobře jsou sehraní. ??Vždyť vaření je fajn relaxace,?? vysvětluje nám Honza. ??Proč bychom si měli kupovat polotovary, když si člověk v kuchyni dobře odpočine a navíc připraví ostatním něco dobrého.??
Ingredience
- 6 vejce
- 120 g cukr moučkový
- 4 lžíce kakao
- na potření marmeláda
- 500 ml šlehačka
- 2 cukr vanilkový
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, postupně přidáme cukr, žloutky a kakao. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8 minut při 180 ºC.
-
Po upečení stáhneme i s papírem z plechu na prkénko (nebo na vál) a opatrně namažeme marmeládou (jahodovou, malinovou). Šlehačku ušleháme s cukry, rozetřeme a roládu srolujeme. Necháme 1–2 hodiny ztuhnout v lednici.