Mnoho lidí si myslí, že jídlo bez masa nemůže být dobré. Vlčkovi, které jsme tento měsíc navštívili, nejedí maso ani vejce už mnoho let. To však vůbec neznamená, že jsme si u nich nepochutnali! Naopak, olizovali jsme se opravdu skoro až za ušima.
Lasagně s cuketou
Inspirace pro labužníky
Sotva naše auto přibrzdilo u vrat krásného nového domku na Vráži v Černošicích, už nám běžely vstříc dvě malé blonďaté holčičky, tříletá Anička a pětiletá Mariánka. ‚‚Už se na vás chystáme,‘‘ uvítala nás maminka Petra. V košíku trůnila krásná cuketa, jeden z posledních letošních pozdravů od pečlivě obhospodařované zeleninové zahrady.
ZVÍŘÁTKA MÁME RÁDI
‚‚Maso sice nedostanete, ale naše lasagně s cuketou jsou opravdu výborné, ‘‘ říká tatínek Michal. Když se ptáme na důvody vegetariánského jídelníčku, malá Mariánka hned pohotově vysvětluje: ‚‚My máme zvířátka raději živá.‘‘ K tomu není co dodat. Zdravý styl života, který Vlčkovi preferují, je vidět v celém jejichdomě. A taky místo, kde žijí, je samo o sobě toho důkazem. ‚‚Přestěhovali jsme se sem z centra Prahy,‘‘ vypráví Petra, zatímco se celá rodina pouští do vaření. ‚‚Líbí se nám zdejší příroda, zalesněné kopce, kouzelná krajina kolem nedaleké řeky Berounky. A navíc do Prahy, kam jezdíme za kulturou, to máme jen pár stanic vlakem, takže na autě vůbec nejsme závislí.‘‘
CHCEME JÍST ZDRAVĚ
Děti na chvíli odběhly na pískoviště, aby uvařily pár lasagní po svém. Taky jsme museli ochutnat, i když naštěstí jen ‚‚jako‘‘. Zatím jsme poslouchali Michalovu chválu na biopotraviny. ‚‚Dáváme jim přednost, jsou už opravdu lehce k sehnání. Koupíte je dokonce i přes internet a dovezou vám je až do domu.‘‘ Jídlo je na stole a my jsme překvapeni neobvykle chutnou kombinací těstovin a cukety. Za chvíli máme po obědě a pekáč je prázdný. Cválíme tu dobrotu a doufáme, že časem se s námi Vlčkovi podělí i o další své skvělé recepty.
Ingredience
150 gsýr
olej olivový
7žampiony
2cibule
1cuketa
smetana
koření provensálské
500 mlrajský protlak
lasagne
Doba přípravy
Počet porcí
5
Orientační cena
5 Kč
Postup přípravy
Nakrájíme cibulku, cuketu a žampiony. Vše dáme na olej, okořeníme, osolíme a krátce orestujeme. Vmícháme rajský protlak. Zapékací misku vymažeme, poklademe vrstvou lasagní, pak přidáme omáčku. Střídáme vrtstvy, nakonec přijdou lasagne. Nahoru nasypeme sýr a vše zalijeme smetanou. Upečeme ve středně vyhřáté troubě (asi půl hodiny).
Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!
Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!