Reklama
Jehněčí s chřestovým salátem
Fotogalerie:

U Turkových na jehněčím s chřestovým salátem

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Turkovi se do Prahy přistěhovali kvůli válečnému konfliktu před dvaceti lety. Pocházejí z Chorvatska, kde žili v české komunitě. Paní Zdena studovala v Praze, takže věděla, co ji tu čeká. Jak říká, cítí se u nás jako doma, přestože například v kuchyni se stále řídí národními chorvatskými tradicemi.

Jedním ze zvyků, od jejichž dodržování by Zdena a její dcera Tea nikdy neupustily, je každodenní rituál společného stolování. 

PR-4-2012-Turkovi---86

Práce se vyplatí 

Zdenka nám vysvětlila, že přestože jsou dnes ženy většinou zaměstané a mají se co otáčet, pro rodinu jsou společně strávené chvíle u dobrého jídla moc důležité. ‚‚Určitě stojí za to, dát si s vařením práci,‘‘ říká Zdena. ‚‚Vždyť do domu či bytu, který voní dobrotami, se všichni rádi vracejí. Tam je totiž opravdový domov.‘‘ A tak i když Tea už žije s přítelem někde jinde, stále i ona ráda přichází zase domů. Tam na ni čeká nejen teplá večeře, ale i mámin chleba či jeden z jejích skvělých moučníků.



Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 1-1,5kg jehněčí maso
  • 1 šálek bylinek bazalka, tymián, šalvěj, rozmarýn
  • trocha sůl a pepř
  • 3-4 lžíce olivový olej
  • Salát
  • 500g chřest
  • 3 vejce
  • 15 černé olivy
  • po misce rukola, polníček a jiné jarní saláty
  • 2-3 lžíce majolka
  • z 1 citronu citronová šťáva
  • špetka sůl a pepř
  • 2 lžíce olivový olej

Doba přípravy

Počet porcí

5-6

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. Jehněčí maso potřeme směsí nasekaných bylinek, soli, pepře a oleje. Pečeme nejdříve zakryté 30 minut při 200 °C, poté odkryjeme a dopékáme při 175 °C asi hodinu. Podle potřeby podléváme bujonem, můžeme přidat i trochu bílého vína.

  2. Chřest očistíme a odstraníme tuhé části. Rychle ho propaříme v osolené vodě a poté zchladíme studenou vodou, aby zůstal zelený. Vejce uvaříme a nasekáme nahrubo. Suroviny na dresink promícháme s nakrájeným chřestem a s jarním salátem.

Pošli recept! 4/2012 (5.3.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD09_Podzimni_peceni_Predplatne

Podzimní pečení

Léto bylo dlouhé a opravdu intenzivní. I když je už za námi, zanechalo po sobě stromy obsypané švestkami, jablky, hruškami a plné nůše ořechů. Co s tím vším udělat? Asi nejlepším a nejchutnějším nápadem, který jistě ocení celá rodina, je upéct něco sladkého. Buchty, nebo koláče? To je vlastně jedno, protože každý podzimní zákusek je skvělý!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama