Reklama
Jehněčí s chřestovým salátem
Fotogalerie:

U Turkových na jehněčím s chřestovým salátem

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Turkovi se do Prahy přistěhovali kvůli válečnému konfliktu před dvaceti lety. Pocházejí z Chorvatska, kde žili v české komunitě. Paní Zdena studovala v Praze, takže věděla, co ji tu čeká. Jak říká, cítí se u nás jako doma, přestože například v kuchyni se stále řídí národními chorvatskými tradicemi.

Jedním ze zvyků, od jejichž dodržování by Zdena a její dcera Tea nikdy neupustily, je každodenní rituál společného stolování. 

PR-4-2012-Turkovi---86

Práce se vyplatí 

Zdenka nám vysvětlila, že přestože jsou dnes ženy většinou zaměstané a mají se co otáčet, pro rodinu jsou společně strávené chvíle u dobrého jídla moc důležité. ‚‚Určitě stojí za to, dát si s vařením práci,‘‘ říká Zdena. ‚‚Vždyť do domu či bytu, který voní dobrotami, se všichni rádi vracejí. Tam je totiž opravdový domov.‘‘ A tak i když Tea už žije s přítelem někde jinde, stále i ona ráda přichází zase domů. Tam na ni čeká nejen teplá večeře, ale i mámin chleba či jeden z jejích skvělých moučníků.



Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 1-1,5kg jehněčí maso
  • 1 šálek bylinek bazalka, tymián, šalvěj, rozmarýn
  • trocha sůl a pepř
  • 3-4 lžíce olivový olej
  • Salát
  • 500g chřest
  • 3 vejce
  • 15 černé olivy
  • po misce rukola, polníček a jiné jarní saláty
  • 2-3 lžíce majolka
  • z 1 citronu citronová šťáva
  • špetka sůl a pepř
  • 2 lžíce olivový olej

Doba přípravy

Počet porcí

5-6

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. Jehněčí maso potřeme směsí nasekaných bylinek, soli, pepře a oleje. Pečeme nejdříve zakryté 30 minut při 200 °C, poté odkryjeme a dopékáme při 175 °C asi hodinu. Podle potřeby podléváme bujonem, můžeme přidat i trochu bílého vína.

  2. Chřest očistíme a odstraníme tuhé části. Rychle ho propaříme v osolené vodě a poté zchladíme studenou vodou, aby zůstal zelený. Vejce uvaříme a nasekáme nahrubo. Suroviny na dresink promícháme s nakrájeným chřestem a s jarním salátem.

Pošli recept! 4/2012 (5.3.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD_08_Rajcata_cukety_a_papriky

Rajčata, cukety

Velmi často se setkáváme s názorem, že zelenina patří do salátů nebo jako obloha či příloha k masu. Tak to ale opravdu nemusí být! Můžeme si z ní připravit vydatný hlavní chod, masem ji naopak jen doplnit, ale dokonce se z ní dá upéct i chutný dezert. Nevěříte? Jen čtěte dál, vyzkoušejte lákavé recepty od našich čtenářů a přesvědčte se sami.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama