Reklama
U Spáčilových na velikonoční nádivce
Fotogalerie:
 

U Spáčilových na velikonoční nádivce

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Před nedávnem nám do redakce dorazilo mailem milé pozvání od paní Marty Spáčilové z Lahoviček. Nabízela nám, abychom si užili společně s její rodinou přípravy na Velikonoce a ochutnali její vynikající velikonoční hlavičku čili nádivku. Dlouho jsme neváhali a domluvili se s ní, že dorazíme v sobotu v podvečer, až budou všichni doma.

Velikonoční nádivka podle babičky

Velikonoční nádivka podle babičky
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na koledě


Jen co jsme u domku na břehu Vltavy zazvonili, uslyšeli jsme pištění malé holčičky. Hned se otevřely dveře a za nimi na nás jukla čtyřletá Eliška. Už se nemohla dočkat, kdy už konečně přijedeme. Maminka Marta nás přišla uvítat v zástěře, protože se už společně s manželem Radkem pustili do přípravy velikonoční nádivky. Z předsíně jsme vstoupili přímo do velké moderní kuchyně s jídelnou. Neodolali jsme a jukli z okna ven do zahrady s koniferami. „Zeleninu a bylinky pěstuju v létě na jednom záhonku, zahradu máme spíše okrasnou,“ vysvětluje paní Marta. Usadili jsme se u jídelního stolu a pozorovali rodinu Spáčilových, která se pustila do díla. Chtěli nám dát ochutnat celé velikonoční menu, tedy jarní polévku z bylinek, nádivku s bramborem a salát. Konečně byla nádivka upečená a společně jsme se do ní pustili. Moc nám chutnala. Přitom Marta přiznala, že se naučila vařit od své maminky až ve 23 letech. Do té doby si vystačila jen s pudinkem. V současnosti však vaří denně dokonce teplou večeři. Moc se nám u Spáčilových líbilo a jen velmi neradi jsme se s nimi loučili.

Ingredience

  • 2 bageta
  • 1/4 muškátový oříšek
  • uzené moravské
  • vegeta
  • petržel
  • 4 vejce
  • máslo

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Veky koupené předchozí den, aby byly tvrdší, nakrájíme na kostičky. Uzené maso zbavíme kůže a příliš tlustého masa a také nakrájíme na kostičky. Vše nasypeme do větší mísy a přidáme koření a nasekanou petrželku a listy z mladých kopřiv. Máslo rozehřejeme a spolu s vejci, která rozkvedláme v hrníčku s mlékem, přidáme ke směsi a vše důkladně promícháme. Pekáč nebo zapékací misku vyložíme pečicím papírem nebo ji můžeme vymazat sádlem či máslem a posypat strouhankou. Nádivku dáme zapéct do vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme asi 1 hodinu. Jako přílohu můžeme podávat brambory.

Pošli recept! 4/2007 (14.3.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama