Velikonoční nádivka podle babičky

Na koledě
Jen co jsme u domku na břehu Vltavy zazvonili, uslyšeli jsme pištění malé holčičky. Hned se otevřely dveře a za nimi na nás jukla čtyřletá Eliška. Už se nemohla dočkat, kdy už konečně přijedeme. Maminka Marta nás přišla uvítat v zástěře, protože se už společně s manželem Radkem pustili do přípravy velikonoční nádivky. Z předsíně jsme vstoupili přímo do velké moderní kuchyně s jídelnou. Neodolali jsme a jukli z okna ven do zahrady s koniferami. „Zeleninu a bylinky pěstuju v létě na jednom záhonku, zahradu máme spíše okrasnou,“ vysvětluje paní Marta. Usadili jsme se u jídelního stolu a pozorovali rodinu Spáčilových, která se pustila do díla. Chtěli nám dát ochutnat celé velikonoční menu, tedy jarní polévku z bylinek, nádivku s bramborem a salát. Konečně byla nádivka upečená a společně jsme se do ní pustili. Moc nám chutnala. Přitom Marta přiznala, že se naučila vařit od své maminky až ve 23 letech. Do té doby si vystačila jen s pudinkem. V současnosti však vaří denně dokonce teplou večeři. Moc se nám u Spáčilových líbilo a jen velmi neradi jsme se s nimi loučili.
Ingredience
- 2 bageta
- 1/4 muškátový oříšek
- uzené moravské
- vegeta
- petržel
- 4 vejce
- máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Veky koupené předchozí den, aby byly tvrdší, nakrájíme na kostičky. Uzené maso zbavíme kůže a příliš tlustého masa a také nakrájíme na kostičky. Vše nasypeme do větší mísy a přidáme koření a nasekanou petrželku a listy z mladých kopřiv. Máslo rozehřejeme a spolu s vejci, která rozkvedláme v hrníčku s mlékem, přidáme ke směsi a vše důkladně promícháme. Pekáč nebo zapékací misku vyložíme pečicím papírem nebo ji můžeme vymazat sádlem či máslem a posypat strouhankou. Nádivku dáme zapéct do vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme asi 1 hodinu. Jako přílohu můžeme podávat brambory.