Reklama
U Spáčilových na velikonoční nádivce
Fotogalerie:
 

U Spáčilových na velikonoční nádivce

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Před nedávnem nám do redakce dorazilo mailem milé pozvání od paní Marty Spáčilové z Lahoviček. Nabízela nám, abychom si užili společně s její rodinou přípravy na Velikonoce a ochutnali její vynikající velikonoční hlavičku čili nádivku. Dlouho jsme neváhali a domluvili se s ní, že dorazíme v sobotu v podvečer, až budou všichni doma.

Velikonoční nádivka podle babičky

Velikonoční nádivka podle babičky
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na koledě


Jen co jsme u domku na břehu Vltavy zazvonili, uslyšeli jsme pištění malé holčičky. Hned se otevřely dveře a za nimi na nás jukla čtyřletá Eliška. Už se nemohla dočkat, kdy už konečně přijedeme. Maminka Marta nás přišla uvítat v zástěře, protože se už společně s manželem Radkem pustili do přípravy velikonoční nádivky. Z předsíně jsme vstoupili přímo do velké moderní kuchyně s jídelnou. Neodolali jsme a jukli z okna ven do zahrady s koniferami. „Zeleninu a bylinky pěstuju v létě na jednom záhonku, zahradu máme spíše okrasnou,“ vysvětluje paní Marta. Usadili jsme se u jídelního stolu a pozorovali rodinu Spáčilových, která se pustila do díla. Chtěli nám dát ochutnat celé velikonoční menu, tedy jarní polévku z bylinek, nádivku s bramborem a salát. Konečně byla nádivka upečená a společně jsme se do ní pustili. Moc nám chutnala. Přitom Marta přiznala, že se naučila vařit od své maminky až ve 23 letech. Do té doby si vystačila jen s pudinkem. V současnosti však vaří denně dokonce teplou večeři. Moc se nám u Spáčilových líbilo a jen velmi neradi jsme se s nimi loučili.

Ingredience

  • 2 bageta
  • 1/4 muškátový oříšek
  • uzené moravské
  • vegeta
  • petržel
  • 4 vejce
  • máslo

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Veky koupené předchozí den, aby byly tvrdší, nakrájíme na kostičky. Uzené maso zbavíme kůže a příliš tlustého masa a také nakrájíme na kostičky. Vše nasypeme do větší mísy a přidáme koření a nasekanou petrželku a listy z mladých kopřiv. Máslo rozehřejeme a spolu s vejci, která rozkvedláme v hrníčku s mlékem, přidáme ke směsi a vše důkladně promícháme. Pekáč nebo zapékací misku vyložíme pečicím papírem nebo ji můžeme vymazat sádlem či máslem a posypat strouhankou. Nádivku dáme zapéct do vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme asi 1 hodinu. Jako přílohu můžeme podávat brambory.

Pošli recept! 4/2007 (14.3.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

U Katky a Vojty na pikantním rýžovém salátu

Stejně jako mnoho dnešních mladých mužů se Vojta v kuchyni skvěle orientuje, ...
redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /22.07.16
U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

U Markéty s dětmi na slaném závinu s lososem

Ani se nepokoušela vybrat si jiné povolání, to, že se stane kuchařkou, bylo dáno už ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /27.06.16
U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

U Evy a Yalina na jahodovém cheesecaku

Co si ale rád odpustí, jsou knedlíky. „Knedlíky si nedávám, nechutnají mi. Stejně tak...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

U Marty s dcerami na smetanovém pohlazení na jahodovém lůžku

Co má tato rodinka ráda kromě  vaření? Milují procházky a samozřejmě ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /01.06.16
U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

U Kateřiny a Elišky na kuřecích nudličkách po thajsku

Kateřina, studentka vysoké školy, je místní, Eliška, která pracuje jako asistentka ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /12.05.16
U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

U Aničky a Zbyňka na Velikonočním koláči

Prvním pokrmem, který spolu Anička se Zbyňkem připravovali, byla rajská polévka. ...

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Pošlirecept TV /08.04.16
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama